Norge har etablert nytt direktorat

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. februar 2024 | 14:25

Regjeringen vedtok i statsråd fredag opprettelsen av et nytt direktorat kalt «Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner.»

Det nye direktoratet, som skal være operativt innen 1. januar 2025, skal fokusere på å regulere eksporten av strategiske og sensitive varer, teknologi og kunnskap. Det får navnet «Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner» (DEKSA).

Harriet E. Berg, tidligere statssekretær for Venstre, er utnevnt til direktør for det nye direktoratet i en toårsperiode. Hun kommer fra stillingen som ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet.

– Beslutningen om å etablere Direktoratet for Eksportkontroll og sanksjoner, og tilsetting av direktør er viktige milepæler i regjeringens arbeid for å ruste Norge til å håndtere et nytt sikkerhetspolitisk landskap, sier utenriksministeren.

Bakgrunnen for etableringen av direktoratet er i følge Regjeringen den økende mengden og nødvendigheten av å regulere eksporten og håndtere sanksjoner, spesielt på grunn av situasjonen i Ukraina og sanksjoner mot Russland. Derfor er det ønsket ytterligere kontroll på eksport av strategiske og sensitive varer, teknologi og kunnskap.

Ansvaret lå tidligere hos Utenriksdepartementet.

– Opprettelsen av et nytt direktorat vil forbedre rammene for viktige sikkerhetspolitiske tiltak og gjennomføringen av våre internasjonale forpliktelser innenfor sanksjonsområdet, uttaler utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

mest lest