Omstridt EU-pakke: – Ikke langt unna

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. februar 2024 | 06:39

Regjeringen jobber med strategier for å implementere visse elementer av EUs fjerde energipakke i Norge.

– Den er ikke nødvendigvis veldig langt unna, sier utenriksminister Espen Barth Eide til Nationen.

– Jeg forstår det på Terje Aasland som at det kan komme noe i løpet av våren, sier Eide.

Over tid har et betydelig etterslep med implementeringen av EØS-regelverket ført til spenninger mellom EU-kommisjonen og den norske regjeringen. En sak som fortsatt er under vurdering fra Norges side er den fjerde energipakken.

Energiminister Aasland (Ap) har gjennomført flere møter med EU for å diskutere implementeringen av regelverket, som også går under navnet Ren energipakke, med potensielle tilpasninger. Aasland understreker at departementet ikke har satt en fast tidsplan for arbeidet, og informerer Nationen om at de nøye går gjennom de ulike direktivene i pakken.

Det mest omdiskuterte aspektet ved energipakken er at den gir Acer økt myndighet. Dette er en av årsakene til at Senterpartiet tydelig har markert sin motstand.

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, har uttalt til Dagbladet at det ikke er aktuelt å innføre pakken så lenge partiet er en del av regjeringen.

– Vi kommer ikke til å gi fra oss mer makt på det området. Det ligger en innstilling fra sentralstyret til landsmøtet om å gå mot denne pakken. Det vil overraske meg stort om ikke det blir vedtatt, sa Vedum til Dagbladet i februar i fjor.

De siste årene har EU i økende grad understreket viktigheten av at EØS-avtalen fungerer som en helhetlig pakke, og at EØS-landene ikke kan selektivt velge blant felles regelverk, ifølge Barth Eide.

– Du kan ikke komme ned dit og mase om alt mulig. Du bør velge hva som er viktig, og så bør du være på tidlig i prosessen, sier han til Nationen.

EUs fjerde energipakke er en omfattende lovpakke som tar sikte på å styrke det indre energimarkedet i EU og EØS-landene. Den ble vedtatt for å fremme konkurranse, bærekraft og forsyningssikkerhet innen energisektoren. Noen av hovedmålene og tiltakene i pakken inkluderer:

  1. Markedsregulering: Implementering av tiltak for å fremme konkurranse i energimarkedet, inkludert bedre tilgang for nye aktører og regulering av nettselskapenes oppførsel.
  2. Nettinfrastruktur: Styrking av infrastrukturen for energitransport, blant annet gjennom investeringer i fornybar energi og elektrisitetsnett.
  3. Forbrukerrettigheter: Økt beskyttelse av forbrukernes rettigheter, inkludert tiltak for å øke gjennomsiktighet og valgfrihet på energimarkedet.
  4. Forbrukeropplysning: Kampanjer og tiltak for å informere og utdanne forbrukerne om energieffektivitet og bærekraftig energiforbruk.
  5. Forvaltningsorganet Acer: Styrking av Acer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) for å sikre effektiv tilsyn med energimarkedet og håndheve regelverket på tvers av EU og EØS.

Pakken har imidlertid vært gjenstand for debatt, spesielt når det gjelder omfanget av Acer’s myndighet og graden av sentralisering innen energipolitikken.

mest lest