Listhaug ut mot klimapolitikken til Erna

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 9. februar 2024 | 20:22

Frp-leder Sylvi Listhaug retter skarp kritikk mot sin tidligere regjeringspartner: Høyre er «med på nesten hele galskapen», sier hun i det hun tar et slag for realistisk klimapolitikk, og avgiftskutt og måtehold i offentlig pengebruk.

Hun mener høyrepartiet ikke fremmer det som tradisjonelt betegnes som høyrepolitikk, men heller støtter opp om økt innblanding og kontroll av markedet, med flere subsidier og følgelig økte skatter og avgifter.

– Vi kan ikke få en verre regjering enn den som er nå, men Høyre er med på nesten hele galskapen, sier hun.

Høyre, til tross for moderering på noen områder, har vist støtte til «subsidier og sosialistisk planøkonomi», sier en skuffet Listhaug til Dagbladet.

– Det var de som i regjering foreslo å nesten tredoble avgiftene på norske arbeidsplasser med en CO₂-avgift på 2000 kroner tonnet i 2030, et grep som vi lo av da MDG først foreslo det et par år tidligere, forklarer hun.

Prisen på dagens klimapolitikk vil koste skattebetalerne enorme summer, sier Listhaug.

Hun trekker frem Vestres «grønne industriløft» på 60 milliarder i statlig risikoavlastning, minimum 23 milliarder i subsidier til havvind, samt de så langt 20 milliarder kronene i subsidier til karbonfangst- og lagringsprosjektet Langhus.

– Det er merkelig hvor god råd staten har når det kommer til klimapolitikk. Regningen går til bedriftene, strømkundene og skattebetalerne. Politikken som føres rammer aller hardest dem som har minst fra før.

Les også: Frp reagerer sterkt på budsjettavtalen: – Vanlige folk får smuler

Urettferdig og ugunstig politikk, slår hun fast.

– Regjeringen deler nå ut milliarder til usikre prosjekter samtidig som de tapper penger fra bedriftene som går bra og øker skattetrykket særlig på de bedriftseierne med høyest formue. Det er en skatteflukt under denne regjeringen mens vanlige folk får det verre økonomisk og mange eldre ikke får sykehjemsplass, sier Listhaug.

Også NHO så vel som LO får gjennomgå en runde i kraftsalven.

– LO og NHO har funnet sammen i et mål om å «angripe» statskassa for å hente ut milliarder i klimasubsidier. De jobber på høygir for å påvirke Arbeiderpartiet og Høyre for å sikre størst mulig subsidier for å nå stadig mindre realistiske klimamål. Svenskene er nå i gang med å satse på kjernekraft, som helt klart kan være en effektiv løsning for å skaffe nok stabil kraft. Men her er det også stor motstand fra LO/NHO og regjeringspartiene.

Les også: Statkrafts investeringsfond går flere millioner i minus: Sløseriombudsmannen reagerer

Samtidig roser hun Senterpartiets Ola Borten Moes kritikk av norsk klimapolitikk – spesielt hans paralleller til Stalins femårsplaner.

Han uttrykker det Frp lenge har ment, mener hun, og sier han neppe kan ha kost seg i det rødgrønne regjeringsprosjektet. Hun trekker spesielt frem Borten moes syn på at Norge bør søke et samarbeid med Sverige på kjernekraft.

Nå oppfordrer hun regjeringen til å lytte til Ola Borten Moe – om enn ikke henne – for å finne mer realistiske løsninger på klimasaken.

– Hvis dere ikke vil høre på meg, kanskje dere kan høre på Ola Borten Moe. Løsningen er å regne med skogen som resten av Europa, plante og pleie skogen som binder CO₂, kjøpe kvoter og ta i bruk teknologi som er konkurransedyktig på pris og effektiv i bruk.

mest lest