Statkrafts investeringsfond går flere millioner i minus: Sløseriombudsmannen reagerer

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 17. januar 2024 | 23:01

Få kjenner kanskje til investeringsselskapet Statkraft Ventures, som er det statlige kraftselskapets eget investerings fond. Færre vet at selskapet taper penger.

Hvorfor skal Statkraft ha sitt eget investeringsfond som investerer i utlandet, spør Sløseriombudsmannen Are Søberg.

– Statkraft Ventures investerer i utestående gründere innen energi- og klimateknologi. Bygger en grønn fremtid sammen, heter det på selskapets nettsider, oversatt fra engelsk.

Investeringsfondet, som også har adresse i Düsseldorf, opererer todelt: Det ene i Norge og det andre utenlands. De investerer i selskap som driver innenfor alt fra solcellepaneler, el-motorer og bærekraftige dekk, til ladeteknologi.

Fellesbetegnelsen er grønn næring – såkalt bærekraftig teknologi.

Statkraft Ventures ble etablert i 2015 med intensjon om å identifisere gründere og investere for å på sikt bli deres foretrukne samarbeidspartner. De startet opp i Tyskland, for å så deretter etablere et kontor i Oslo.

De er grønne til kjernen, og kjenner energimarkedet, slår de fast.

Kunnskap til tross, viser det seg at selskapet går i minus.

Statkraft Ventures tapte 19 millioner kroner i 2021 og 20 millioner i 2022.

Det viser en oversikt fra Proff.no som Sløseriombudsmannen har funnet frem, noe som førte til litt humor på Statkrafts bekostning.

Artikkelen fortsetter.

Faksimile: Sløseriombudsmannen, Facebook.

– Hvorfor bør ikke Statkraft som alle andre bedrifter kunne drive investeringer, spør iNyheter Sløseriombudsmannen.

Statkraft er til for å drive med kraftproduksjon, ikke for å drifte et investeringsfond, slår Søberg fast.

Dersom det statlige kraftselskapet har penger til overs så bør det betales som utbytte til staten slik at pengene kan investeres i oljefondet, argumenterer han.

Det handler om å legge pengene i hendene til folk med fagkunnskap for investeringer.

Les også: Bruker en halv million skattekroner på flybilletter til «klimamøter»

Statlige investeringsfond utenfor oljefondet har ekstremt dårlig track record. De har en sterk tendens til å underperforme både børsen og sammenlignbare venturefond som forvaltes av private, sier Søberg til iNyheter.

Dessuten har Statkraft tapt penger – hvert fall i de tilgjengelige regnskapene, påpeker Søberg.

– Hvorfor skal statlige foretak likevel drive sine egne investeringsfond? Antagelig fordi det føles spennende.

Les også: Lans milliardbusser fra 2019 er allerede vraket

Får støtte fra Fremskrittspartiet.

Blant de som har reagert på Statkraft, er stortingsrepresentant Marius A. Nilsen (FrP). Han mener Statkraft har opprettet et investeringsfond fordi de «mangler politisk styring og har glemt hva som er deres grunnfunksjon».

– Politisk ledelse burde kalt Statkrafts ledelse inn på teppet, minnet de på at deres hovedfunksjon og absolutt viktigste funksjon er å produsere ren, stabil og rimelig kraft for norske strømkunder. Istedenfor hopper de rundt over hele kloden, de har omorganisert ledelsen og konsernområder slik at Norge ikke engang er et eget område, og de har gått all in på alt av kostbare symbolske klimatiltak, skriver representanten på Sløseriombudsmannens Facebook-innlegg.

Nå er det på tide med en reorientering, sier Nilsen.

Les også: Statsstøttet batterifabrikk dekket aksjetapet til ansatte

At Statkraft har «gått all in på alt av kostbare symbolske klimatiltak», kan med rette argumenteres for, skal vi tro Statkraft Ventures selv.

– Klimakrisen er en av menneskehetens største utfordringer. For å løse den trenger vi endring i stor skala. Den grønne energiomstillingen er en vesentlig del av ligningen. Vi tror at ekstraordinære gründere kan drive denne endringen ved å bygge fremragende selskaper, står det på selskapets nettsider.

God avkastning, mener leder for Statkraft Ventures, Anders Prietz.

– Vi gir god finansiell avkastning til Statkraft, i hvert fall per nå. I tillegg bidrar vi med informasjon, kompetanse og ny grønn teknologi som gjør Statkraft bedre i stand til å løse klimakrisen, sa han til Finansavisen i september 2023.

Prietz opplyste i september at selskapet har investert for «godt over» 100 millioner euro siden 2015, hvorav 60 millioner av disse har blitt investert siden starten av 2021.

De har nesten 30 prosent internrente i årlig gjennomsnitt, hevder han. Dette understreker imidlertid Prietz at er en estimert markedsverdi og ikke realiserte verdier.

mest lest