23 norske aktører ber EU presse Norge: – Omgåelse av det norske folkestyre

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. april 2024 | 12:39

Hvis du ikke får gjennomslag for din særinteresser direkte i det norske politiske systemet, har noen sett det hensiktsmessig å få EU med på laget.

23 norske bedrifter og organisasjoner ber EU-kommisjonen griper inn og setter en tidsfrist for innføringen av EUs energieffektiviseringsdirektiv i norsk lov. Direktivet har ligget på vent hos skiftende norske regjeringer i 12 år.

– Vi ser på EU-kommisjonen som vår nærmeste allierte i arbeidet med energieffektivisering i Norge, sier seniorrådgiver Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening til Energi og Klima.

«Henvendelsen fra de 23 organisasjonene er tydeligvis inspirert av EU-kommisjonens brev til Norge i mars, skriver Energi og klima.

Under besøk i mars sa EUs energikommissær Kadri Simson at Norge må slutte seg til EUs fjerde energimarkedspakke og bygge flere utenlandskabler. Like etter sendte hun et brev og ga Norge frist til august med å implementere det.

De 23 organisasjonene og bedriftene som har undertegnet brevet er: Zero, Friends of Earth, Bellona, Young Friends of the Earth i Norge, Greenpeace, WWF, Samfunnsbedriftene, NBBL, Byggenæringens Landsforening, Norsk Eiendom, Nelfo, Novap, EFO, Byggevareindustrien, HVAC kulde og ventilasjonsfirmaer, HVAC rørleggerfirmaer, Norske Trevarer, Solenergiklyngen, Integra, Lyskultur, Multiconsult, Nibe og Skanska.

– En slik omgåelse av det norske folkestyre er ikke i tråd med tradisjonen vi har i Norge med god dialog mellom interesseorganisasjoner og norske folkevalgte i politikkutformingen, sier Sps energipolitiske talsperson Gro-Anita Mykjåland.

Hun mener disse 23 norske organisasjonene prøver å presse norske myndigheter gjennom EU til å vedta direktiver i norsk lov.

mest lest