Norske forskere ber koronasyke om å melde seg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. februar 2024 | 10:25

Norske forskere skal undersøke om medisinen Paxlovid kan bidra til å forebygge langvarige ettervirkninger av covid-19, også kjent som «long covid».

Nå ber de koronasyke om å melde seg, skriver NRK.

– Hvis du har hatt covid-19, har du økt risiko for utmattelse, hjertesykdom, diabetes og blodpropp ett år etter at du fikk sykdommen, sier professor i infeksjonsmedisin ved Universitetet i Bergen, Nina Langeland til kanalen.

Som forsker har hun viet flere år til å løse mysteriet rundt «long covid». Hittil har det ikke vært mulig å finne effektive behandlingsmetoder som kan hjelpe dem som lider av alvorlige langvarige plager etter sykdommen.

Les også: Økning av alvorlige streptokokker etter koronapandemien

Forskere har forhåpninger om at legemiddelet Paxlovid, en type antiviralt middel som reduserer mengden virus i kroppen og fører til et mildere sykdomsforløp hos de som blir smittet av koronaviruset, kan bidra til å forebygge «long covid».

– Hvor mye virus du har i kroppen, har sammenheng med hvor stor risiko du har for å få langtidssymptomer. Hypotesen vår er at Paxlovid vil virke forebyggende, sier Langeland.

Ifølge forskeren er dette prosjektet det første av sitt slag i verden. Forskningen startet i Bergen i fjor, men er nå blitt utvidet.

mest lest