Ungarns president Katalin Novák går av

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. februar 2024 | 18:46

Ungarns første kvinnelige president, Katalin Novák, kunngjorde lørdag sin avgang etter en omstridt benådningsbeslutning.

Novák, medlem av partiet Fidesz, trakk seg som følge av sterke reaksjoner etter å ha benådet en mann dømt for å skjule overgrep mot barn ved et statlig barnehjem, skriver nyhetsbyrået AP.

Beslutningen om benådningen førte til omfattende protester i Budapest med krav om presidentens avgang. Mer enn 1000 personer skal ha demonstrert for å at hun skal trekke seg fra stillingen som president, skriver Politico.

I en TV-tale lørdag ettermiddag har Novák innrømmet feilgrep, uttrykt beklagelse for å ha forårsaket opprør og forvirring blant folket med benådningsbeslutningen, og ha kunngjort sin avskjed som president.

– Jeg utstedte en benådning som forårsaket forbløffelse og uro for mange mennesker. Jeg gjorde en feil, sa 46-åringen.

Mannen det gjelder ble i 2018 dømt til en fengselsstraff på over tre år for å ha presset ofre til å trekke tilbake anklager mot lederen av barnehjemmet.

Barnehjemmets leder ble selv dømt for å ha misbrukt minst ti barn i perioden mellom 2004 og 2016.

Les også: Ungarn vil blokkere forhandlingene om Ukrainas EU-medlemskap

Skaper uro for Orbán

Den 46 år gamle Novák ble tatt i ed som president i mai 2022, og har vært en nøkkelfigur i regjeringspartiet Fidesz, nær alliert med statsminister Viktor Orbán. Hun har tidligere tjenestegjort som familieminister i Orbáns regjering.

Nováks avgang har også utløst krav om avgang for tidligere justisminister Judit Varga, som var ansvarlig for godkjenningen av den omstridte benådningen.

Den politiske skandalen i Orbáns nasjonalkonservative regjering og har ført til diskusjon om reformer for å forhindre lignende situasjoner i fremtiden. Forslag om å endre grunnloven til å utelukke benådning av personer dømt for overgrep mot barn har blitt lagt frem av Nováks parti, Fidesz.

Nováks avgang markerer en betydelig politisk vending i Ungarn og har satt fokus på spenninger innad i Orbáns regjering og opposisjonens krav om reformer og politisk ansvarlighet.

mest lest