Rand Paul ut mot ny bistandspakke til Ukraina: Totalsummen vil bli på et norsk statsbudsjett

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. februar 2024 | 18:29

Den amerikanske senatoren Rand Paul, har kunngjort sin intensjon om å forsøke å forsinke godkjenningen av det nye forslag om ytterligere nødhjelp til Ukraina og Israel.

Senatoren fra Kentucky har advart om at det nye lovforslaget om nødhjelp, som inkluderer blant annet 60 milliarder dollar til Ukraina, ikke skal gå gjennom uten diskusjon.

Denne summen alene tilsvarer 637 milliarder norske kroner og overkanten en tredjedel av et norsk statsbudsjett.

Det bør ikke være en enkel og rask prosess å sende milliarder ut av landet, forklarer han. Hvorfor er grensen til Ukraina viktigere enn den amerikanske grensen?, spør Paul seg i det han tar et slag for åpenhet og diskusjon rundt de økonomiske prioriteringene til landet.

– Jeg mener vi bør være her så lenge det tar. Om det tar en uke eller en måned, vil jeg tvinge dem til å bli her for å diskutere hvorfor de mener grensen til Ukraina er viktigere enn USAs grense, sa Rand Paul til CNN, fredag.

Uttalelsene kommer som følge av at lovforslaget nylig passerte en viktig avstemning i Senatet. Til tross for dette kan Paul og andre motstandere av lovforslaget forsinke prosessen ved å foreslå endringsforslag som dermed vil kreve ytterligere debatt.

Les også: Enighet i Senatet om grensesikkerhet, bistand til Ukraina og Israel: – Verre enn vi hadde ventet

Den liberalistiske senatoren har tidligere uttrykt motstand mot langvarig amerikansk økonomisk støtte til Ukraina, og har vært en sterk kritiker av amerikanske militæroperasjoner i utlandet, som han mener ofte har vært dyre og mislykkede.

Paul har også kritisert mangelen på vilje til diplomatisk innsats for å løse Ukraina-konflikten.

Det foreslåtte lovforslaget inkluderer totalt 95 milliarder dollar i nødfinansiering, hvorav blant annet 60 milliarder er øremerket til Ukraina, 14 milliarder skal gå til Israel-konflikten og 5 milliarder går til Taiwan for å motkjempe kinesisk aggresjon.

Dersom godkjent i senatet, må det ytterligere godkjennes av Representantenes hus før det kan sendes til president Biden for endelig godkjenning.

Rand Pauls motstand mot forslaget kommer til tross for at 17 republikanere allerede har støttet Demokratene i Senatet.

Biden-administrasjonen har tidligere erklært at de allerede har brukt opp alle tilgjengelige midler for bistand til Ukraina ettersom de frem til nå har brukt 113 milliarder dollar.

De nye 60 milliardene vil imidlertid likevel komme på toppen av dette.

Les også: Sier nei til økt bistand til Ukraina

Dersom bistandspakken vedtas, vil den totale summen utgjøre 1 837 milliarder kroner i dagens kronekurs. Dette er tilsvarende utgifter den norske staten i sin helhet bruker på et år.

Paul bemerket tidligere denne uken at i tillegg til å tildele ytterligere 60 milliarder dollar til militær finansiering, inkluderer det siste forslaget 7,85 milliarder dollar til det han omtaler som «lukrative lønninger til ukrainske byråkrater».

Senatoren har tidligere uttalt et ønske om mer tilsyn rundt de mange milliardene dollar som sendes i humanitær og militær støtte, samt bekymring for hva godkjenning av mer bistand ville gjøre med den nasjonale gjelden i USA.

– Når vil anmodningene om bistand ende? Når vil krigen ende? Kan noen forklare hvordan seier i Ukraina ser ut? President Biden kan sikkert ikke det. Hans administrasjon har mislyktes i å formulere en klar strategi eller mål i denne krigen, og Ukrainas lenge etterlengtede motoffensiv har ikke klart å oppnå meningsfulle gevinster i øst, skrev han i en kronikk i september.

USA har en gjeld på $34 231 177 545 708. Dette utgjør en sum på over en million kroner per person.

mest lest