Enighet i Senatet om grensesikkerhet, bistand til Ukraina og Israel: – Verre enn vi hadde ventet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. februar 2024 | 06:49

Det ble søndag en tverrpolitisk enighet i det amerikanske Senatet om et forslag til en bevilgning på 118 milliarder dollar (1250 milliarder norske kroner) til grensesikkerhet og hjelp til Ukraina og Israel.

Men forslaget møtte umiddelbart motstand fra Representantenes hus, skriver Reuters.

– Jeg oppfordrer Kongressen til å samle seg og raskt vedta denne tverrpolitiske avtalen, sa president Joe Biden og roste også migrasjonstiltakene i lovforslaget, som det tok måneder å forhandle fram.

Imidlertid erklærte talspersonen for Representantenes hus, Mike Johnson, at den er «død ved ankomst» hvis den når hans republikansk-kontrollerte kammer.

– Dette lovforslaget er enda verre enn vi hadde ventet, og vil ikke komme i nærheten av å løse katastrofen på grensen, som presidenten har skapt, skriver Johnson på X.

Flertallsleder i Senatet, Chuck Schumer, sa at han ville ta skritt for å avholde en innledende avstemning om lovforslaget på onsdag.

Dersom lovforslaget blir vedtatt, ville det utgjøre de mest betydningsfulle endringene innen amerikansk innvandring og grensesikkerhet på flere tiår, ifølge Reuters.

Uavhengig senator Kyrsten Sinema informerte reportere om at lovgivningen ville sikre den sørlige grensen til USA, blant annet ved å pålegge Departementet for nasjonal sikkerhet å midlertidig «stenge ned» grensen for de fleste migranter dersom det er et gjennomsnitt på mer enn 5 000 krysningsforsøk per dag over syv dager.

Pakken inkluderer over 20 milliarder dollar til grensesikkerhet, over 60 milliarder dollar i støtte til Ukraina og litt over 14 milliarder dollar i sikkerhetshjelp til Israel, ifølge en kilde i Senatet.

mest lest