Pentagon: F-35A kan nå bære kjernefysisk bombe

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. mars 2024 | 11:59

F-35A Joint Strike Fighter har blitt operasjonelt sertifisert for å bære B61-12 termonukleære gravitasjonsbomber.

Det opplyser en talsperson for F-35 Joint Program Office (JPO) til Breaking Defense.

Ifølge en talsperson ble godkjenningen for å transportere den kjernefysiske bomben B61-12 oppnådd den 12. oktober 2023. Det bør påpekes at denne sertifiseringen ikke omfatter kapasiteten for kort avgang og vertikal landing for F-35B, eller for F-35C som opererer fra hangarskip.

F-35A er det første 5. generasjons flyet som er kapabel til å bære kjernevåpen, og det første nye plattformen (jagerfly eller bombefly) som oppnår denne statusen siden tidlig på 1990-tallet.

I november 2021 ble den første produksjonsenheten av den oppgraderte B61 kjernefysiske bomben, som først ble tatt i bruk i 1968, introdusert. Denne enheten er designet for å erstatte tre av de fire eksisterende variantene av B61. Det moderniserte stridshodet vil erstatte B61-3, B61-4 og B61-7 varianter.

Vanlige termer for kjernefysiske våpen inkluderer:

  1. Atombombe (også kjent som fisjonsbombe): Dette er den første typen kjernefysiske våpen som ble utviklet. Den utløser energi ved fisjon (spalting) av tunge atomkjerner som uran eller plutonium.
  2. Hydrogenbombe (også kjent som termonukleære våpen): Dette er en kraftigere type kjernefysisk våpen som utnytter fusjon av lette atomkjerner som hydrogenisotoper.
  3. Fisjon-fusjons hybridbombe: Dette er en type kjernefysisk våpen som kombinerer egenskapene til både atom- og hydrogenbomber, ved å bruke fisjon og deretter utløse en termonukleær fusjonsreaksjon.
  4. Kjernefysiske missiler eller kjernefysiske stridshoder: Disse er bærende enheter som kan være montert på missiler eller bomber og har kapasitet til å levere kjernefysiske eksplosjoner til sine mål.

Det er viktig å merke seg at begrepet «gravitasjonsbomber» ikke har noen reell vitenskapelig basis og er hovedsakelig en fiktiv idé som brukes i underholdning og science fiction.

mest lest