Annonsørinnhold

Per-Willy Amundsen trekker seg

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. mars 2024 | 14:25

Per-Willy Amundsen (Frp) bekrefter overfor NRK at han trekker seg som leder for Justiskomiteen.

Avgangen fra vervet han har hatt siden 2021, kommer som følge av at Amundsen publiserte en rekke kontroversielle uttalelser om Israel, arabere, Islam og «radikale kvinner» på Facebook, torsdag og natt til fredag. Flere av innleggene ble etter en tid slettet fra Facebook.

– Det er ikke noe jeg ville skrevet i dag. Det hører ikke hjemme på en Facebook-side til en politiker. Det er et språk som ikke er greit, sa Amundsen til TV2 på spørsmål om han angrer på å ha skrevet innlegget. 

Den tidligere statsråden var beruset på whisky-fylla under publiseringen.

– Jeg har skrevet ting på Facebook i beruset tilstand. Jeg har brukt et språkbruk som Stortingsrepresentanter bør avstå fra, og det er også et språkbruk som ikke gjenspeiler meg som person, sier han til NRK.

Flere har kritisert uttalelsene for å være rasistiske og kvinnefiendtlige.

– Så er det slik at vi har hatt en rekke politiske skandaler de siste årene, med habilitet, aksjetriksing – slik det ser ut til –, vennetjenester, pendlerboliger, ikke minst reiseregninger, en rekke politiske saker som faktisk grenser over til ulovligheter og som kan være straffbare forhold. Jeg har ikke gjort noe ulovlig, sier Amundsen, og følger opp med:

– Men jeg ser og har stor forståelse for at det å uttaler seg sånn på Facebook i sene nattetimer har vært en belastning for partiet. Det tar jeg på alvor, og derfor kommer jeg til å trekke meg som leder av Stortingets justiskomité.

Nektet å beklage

Amundsen har ikke ønsket å beklage uttalelsene. Verken de foregående dagene, eller på direkte spørsmål fra NRK i anledning annonseringen av sin avgang.

– Nei, jeg beklager ikke til den gjengen med aktivister, uttalte Amundsen til VG, fredag.

På spørsmål fra Dagbladet han kunne formulert innlegget annerledes, svarer eksstatsråd Amundsen at han egentlig ikke har noen interesse av å rettferdiggjøre språkbruken.

– Jeg kommer ikke til å beklage eller unnskylde, disse folkene fortjener ingen unnskyldning, sa Amundsen til Dagbladet.

Les også: Per-Willy Amundsen slettet Facebook-kommentarer: – Islamister kan reise til helvete

Får støtte for beslutningen

FrPs partileder Sylvi Listhaug sier til NRK at det var nødvendig av Amundsen å gå av. Uttalelsene har skapt sterke reaksjoner internt i partiet, og partiledelsen valgte derfor å opprette en intern sak på hendelsen.

– Jeg er derfor glad for at han valgte å gjøre det. Det som har skjedd er såpass alvorlig og det skapte så mye skuffelse i Fremskrittspartiet at det var ikke noen vei utenom, sier Listhaug til NRK.

– Det framstår som en klok beslutning fra Per-Willy etter det som har blitt sagt og gjort de siste dagene. Høyre legger til grunn at Fremskrittspartiet finner en ny og egnet kandidat til å lede justiskomiteen på Stortinget, skriver Høyres justispolitiske talsperson Sveinung Stensland i en kommentar til Dagbladet.

– Jeg mener det er bra at Per-Willy nå trekker seg som komitéleder og ser alvoret av situasjonen han har satt partiet i, skriver FpU-leder Simen Velle i en melding til VG.

– Jeg er glad for at Per Willy tar ansvar og trekker seg. Mange ble svært skuffet over hans oppførsel og det har vakt sterke reaksjoner, skriver Silje Hjemdal (FrP) til VG i en melding.

Skapte sterke reaksjoner

– Uttalelsene på Facebook, og holdningene som kom til uttrykk i dem, bør være uforenlige med å ha høye tillitsverv som leder for justiskomiteen eller justisminister, sier Andreas Sjalg Unneland, justispolitisk talsperson i SV til Dagbladet.

SVs Unneland er blant flere som de siste dagene har stilt spørsmål ved nettopp Amundsens rolle i justiskomiteen.

– Det er jo en vurdering som det er opp til Frp å gjøre, men jeg tror at det er åpenbart for alle at disse uttalelsene er drøye. Dersom man bytter ordet «araber» med «nordmann» eller «jøde», eller forestiller seg at en politiker fra et annet parti kom med disse uttalelsen, er det åpenbart at det bør få konsekvenser, sa han til Altinget.

Unneland mener innleggene var rasistiske.

– Amundsen kommer med klart rasistiske uttalelser. Jeg synes dette reiser spørsmål til Erna Solberg, som tidligere har gjort denne mannen til sin justisminister, om hvorvidt han kan bli det igjen.

Det har også kommet kritikk fra Venstre, MDG og Arbeiderpartiet.

– Jeg er dypt sjokkert over det han skriver. Dette er bekymringsfulle uttalelser som jeg tar sterk avstand fra. Det er hatefull retorikk, som er farlig og skadelig, uttalte medlem av justiskomiteen, Ingvild Wetrhus Thorsvik til Altinget, og fulgte opp med:

– Frp bør utvilsomt gjøre en svært grundig vurdering av om han er rett person til å representere komiteen, og avklare om dette er meninger de som parti stiller seg bak.

Les også: Frp-Amundsen ut mot «radikale kvinnemennesker»

Utenrikspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, mente uttalelsene var «uverdig».

– Per-Willy Amundsen er en av Norges mektigste politikere. Erna Solberg valgte han som sin justisminister og han er i dag leder av justiskomiteen. At han velger å piske opp stemninga på denne måten, med stigmatiserende ordbruk om arabere, er helt uverdig, skrev han i en uttalelse til Altinget.

Norge bør ikke ha folk i viktige posisjoner som drikker seg full og legger ut ting på internett man ikke husker dagen derpå. Vi trenger seriøse folk i seriøse stillinger, var blant uttalelsene på X fra MDGs Eivind Trædal.

– Det rare er at jeg liker å ta meg en øl, men aldri opplever den effekten der man blir rasistisk eller kvinnefiendtlig, skrev han i et innlegg.

Saken oppdateres.

mest lest