Prisveksten avtar

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. april 2024 | 08:37

Etter en prisøkning på 4,5 prosent i februar, avtar den noe i mars, med en økning på 3,9 prosent.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)

– Prisveksten avtok for tredje måned på rad i mars. Siden årsskiftet har prisene økt betydelig mindre enn på samme tid i fjor. Dermed har tolvmånedersveksten i KPI falt fra 4,8 prosent i desember til 3,9 i mars, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå i pressemeldingen.

Den mest nedadgående trenden i mars skyldtes prisendringene på energiprodukter som strøm og drivstoff. Drivstoffprisene falt med 1,9 prosent fra februar til mars i år.

– Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 1,5 prosent den siste måneden, noe som er godt under prisstigningen vi så fra februar til mars i fjor, sier Espen Kristiansen.

Blant varegruppene som bidro mest til å dempe prisveksten finner vi klær, boligtekstiler samt, foto- og IT-utstyr. Prisene på klær og sko økte med 2,7 prosent fra februar til mars i år, sammenlignet med en økning på 5,8 prosent i samme periode i fjor.

– Vi ser at det skal mye til for flere varegrupper å matche den høye prisveksten de hadde i samme periode i fjor. Det gjør at tolvmånedersveksten faller, sier Espen Kristiansen.

Priskutt i forbindelse med påsken påvirket matvareprisene i mars, noe de også gjorde på samme tid i fjor.

– Det er vanlig at matprisene faller i forbindelse med påske. Tilbud på flere klassiske påskevarer som sjokolade, kaffe, appelsiner og lammekjøtt bidro til at prisene på matvarer samlet sett gikk ned i mars, sier Espen Kristiansen.

Matvaregruppene som har steget mest i pris siden mars i fjor er fisk og sjømat samt frukt.

mest lest