Nå varsler regjeringen skatteletter

Avatar photo
Publisert 10. mai 2023 | 20:06

Landets pensjonister får rundt 8 prosent «lønnsøkning» i år. I tillegg lover regjeringen skatteletter til de med lave pensjoner.

– Gjennomsnittet av pris- og lønnsvekst i år vil gi et betydelig løft for pensjonistene, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Aftenposten.

Samlet vil pensjonistene få en «lønnsøkning» på rundt 8 prosent, som er godt over forventet prisstigning.

Støre sier at de har innført en ny regnemetode for å sikre at pensjonistene ikke går i minus samtidig som lønnstagere går i pluss. Dette skal gi mer forutsigbarhet og rettferdighet.

Bakgrunnen for dette er at lønns- og prisveksten ble høyere enn anslått i trygdeoppgjøret i fjor. Da førte det til en nedgang i kjøpekraften for pensjonistene. Det vil pensjonistene kompenseres for i år.

– I revidert nasjonalbudsjett setter vi av store midler til økte kostnader til pensjon. Det er én av enkeltpostene som endres mest.

Regjeringen endrer også pensjonistbeskatningen.

Les også: Treningssenter åpner «kjønnsnøytral garderobe med fellesdusj»

– Alle som har under 370.000 kroner i pensjon, vil nå få lavere skatt, forteller finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Ifølge Vedum vil en pensjonist med rundt 300.000 kroner i inntekt få en skattelette på rundt 4500 kroner.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen sier at trygdede også vil få en «god økning».

– Uføretrygd vil bli regulert i henhold til lønnsveksten, men også hensyntatt at lønnsveksten i fjor ble høyere enn forventet. Også andre trygdede kan derfor forvente en god økning i ytelsene, sier hun til Aftenposten.

Pensjonistene har tapt i flere år

Alderspensjonistene hadde en kraftig realinntektsnedgang i 2022. I tillegg tapte pensjonistene på den tidligere ordningen med underregulering i perioden 2014 til 2020.

Med utgangpunkt i forventet pris- og lønnsvekst har sjeføkonom Erik Orskaug i Unio anslått at pensjonsreguleringen totalt blir på rundt 8,12 prosent i år.

Etter det Aftenposten erfarer, kan pensjonsøkning på ulike inntektsnivåer ende opp slik:

  • 300.000 = Økning på 24.360 kroner
  • 350.000 = Økning på 28.420 kroner
  • 400.000 = Økning på 32.480 kroner
  • 450.000 = Økning på 36.540 kroner

Skatteletten for dem med pensjon under 370.000 kroner kommer i tillegg.

mest lest