Skuffende valg for Sverigedemokraterna

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. juni 2024 | 11:03

EU-valget ble en «historisk fiasko» for Sverigedemokraterna, mener Dagens Nyheter og begrunner dette med at partiet for første gang går tilbake i et valg.

For de tre rødgrønne partiene ble imidlertid valget en suksess, hevder avisen.

Det har nærmest vært en naturlov i svensk politikk at Sverigedemokraterna vokser ved hvert valg. Dette har brakt dem opp på posisjonen som Riksdagens nest største parti. Selv i EU-valget har det tidligere pekt oppover.

Søndag kveld ble den trenden brutt for første gang. Valgresultatet på 13,2 prosent betyr en nedgang på 2,1 prosentpoeng fra EU-valget i 2019. For partileder Jimmie Åkesson er det første gang han står overfor et valgtap.

– Vi må tenke på hvorfor vi ikke vokser men bare beholder våre tre mandater. Den siste måneden har vært tøff for partiet vårt. Vi er ikke partiet som setter seg ned og sier unnskyld bare fordi noen mener vi burde gjøre det, sa Jimmie Åkesson på partiets valgvake med klar adresse til TV 4s Kalla faktas avsløring om partiets anonyme kontoer som preget en stor del av valgkampen.

Før valget var spørsmålet om SD ville klare å gjenta prestasjonen fra Riksdagsvalget: Å passere Moderaterna og bli nest største parti. Det var slett ikke tilfelle i EU-valget. SD ble ikke bare forbigått av M – Åkessons parti raste ned til fjerdeplass, også slått av Miljøpartiet De Grønne.

I riksdagsvalget i 2022 fikk SD hele 20,5 prosent av stemmene.

mest lest