Australias spesialutsending mot antisemittisme, Jillian Segal, foreslår en omfattende tiltaksplan som kan få store konsekvenser for blant annet universiteter og kunstinstitusjoner. Det skriver The Guardian torsdag.
Blant tiltakene er forslag om å trekke statlig støtte fra institusjoner som ikke aktivt motarbeider antisemittisme, og innføring av nye regler for deportasjon av utlendinger med hatefulle ytringer.
– Det er ingen plass for antisemittisme i Australia, sier statsminister Anthony Albanese, og legger til at vold og hat ikke vil bli tolerert.
Segals rapport hevder at antisemittisme er «inngrodd og normalisert» i akademia og kulturlivet. Hun peker på at unge australere vokser opp med «feilinformasjon om jøder».
– Planen omfatter antisemittisme i våre lover, klasserom, universiteter, medier, arbeidsplasser, digitale plattformer og offentlige institusjoner, sier Segal under lanseringen.
Statsministeren sier seg villig til å vurdere flere av anbefalingene, men understreker at kritikk av Israels regjering ikke automatisk skal anses som antisemittisk.
– Du kan være kritisk på en respektfull måte. Uansett hvilket syn du har på konflikten i Midtøsten, rettferdiggjør det ikke angrep på mennesker her i Australia, sier Albanese.
Et omstridt punkt i planen er at alle nivåer av myndighetene skal ta i bruk den internasjonale definisjonen av antisemittisme fra IHRA; en definisjon som kritikere mener kan forveksle legitime ytringer om Israel med hat.
Antisemitism has no place in Australia. Those responsible for the shocking acts in Melbourne last night must face the full force of the law and my Government will provide all necessary support toward this effort. pic.twitter.com/jyFO2odHgK
— Anthony Albanese (@AlboMP) July 5, 2025
Opposisjonen støtter planen og etterlyser en klarere forpliktelse fra regjeringen.
– Australiere fortjener å vite hva regjeringen faktisk vil gjøre, sier opposisjonsleder Sussan Ley.
Planen inneholder også forslag om medieovervåking, undervisningstiltak og samarbeid med sosiale medier for å hindre spredning av hatefulle ytringer.
– Det vi vet er at ofrene først og fremst ønsker anerkjennelse, ikke bare erstatning, sier Segal.
Avgjørelsen kommer i kjølevannet av en påsatt brann i en synagoge i Melbourne forrige uke.