TikTok trend: Stjeler biler med USB-kabler

Avatar photo
Publisert 10. september 2022 | 22:12

Enkelte modeller fra Kia og Hyundai produsert mellom 2010 til 2021 kan enkelt tyvkobles med en USB-kabel.

Flere politidistrikter i USA advarer nå mot en ny og farlig TikTok-trend, hvor ungdom oppfordres til å stjele biler ved bruk av USB-kabler.

Myndigheter i Los Angeles i USA sier de har sett en økning på 85 prosent av stjålne biler fra produsentene Kia og Hyundai sammenlignet med fjoråret. Det er nemlig disse bilene som er enklest å stjele ved bruk av USB-kabler.

De gjeldende modellene nytter tradisjonelle vri-nøkler, i motsetning til elektroniske nøkler og start-knapp. Tyvene demonterer rattet i bilen for å få tilgang til de nødvendige ledningene. De bruker så USB-kabler som ligner veldig på alminnelige mobilladere for å starte bilene.

Les også: Svenskene er i ferd med å våkne opp. Men til hva?

Sheriffen Tom Dart i Cook County, Chicago sier til CNBC at de har sett en økning på 800% i tyveri av enkelte bilmodeller sammenlignet med forrige måned. Han sier de ikke har noen ende i sikte for denne trenden.

Dart sier at de er veldig mange unge som begår tyveriene. Mange av de er ikke gamle nok til å kjøre bil. En av gjengangerne de har arrestert er bare 11 år gammel.

Dokumentar på YouTube viser fenomenet fra innsiden

Tyvene legger også ut videoer på nettet av bilene de har stjelt under hashtaggen #KiaBoys.

YouTuberen «Tommy G» har intervjuet noen av de som stjeler biler. Hans dokumentar om fenomenet kan du se nedenfor.

Advokaten Ken McClain mener at produsentene er til dels å klandre for fenomenet ettersom bilene er for enkle å stjele.

Hans advokatbyrå har saksøkt Kia og Hyundai i 12 delstater.

Kia samarbeider med politiet

En talsperson fra Kia sier de er bekymret for økningen i tyverier av deres biler, og at de har gitt utstyr som kan låse rattet i deres bilmodeller til politiet i regionene som er rammet.

En talsperson fra Hyundai sier at de ser på mulighetene for å gjøre det samme, og at de vil begynne å selge sikkerhetspakker neste måned som skal beskytte bilene deres fra tyveri.

Ukraina krever 3000 milliarder kroner i erstatning fra Russland

mest lest