Politiet beskyttet Marius Borg Høiby: Spesialbehandling vekker reaksjoner

Avatar photo
Publisert 10. september 2024 | 13:18

Politiet advarte Marius Borg Høiby om hans omgangskrets da venner av ham ble mistenkt for å være involvert i narkotikaomsetning, viser dokumentasjon fra Se og Hør.

Nye opplysninger i Høiby-saken reiser en viktig debatt om likhet for loven.

Ifølge kilder fra Se og Hør oppsøkte to spanere fra Oslo-politiet Høiby på Skaugum i september i fjor for å gi en uformell advarsel om at hans venner var mistenkt for å være involvert i narkotikavirksomhet.

Denne advarselen har nå blitt tolket som en form for særbehandling på grunn av Høibys tilknytning til kongefamilien.

Det meldte Se og Hør i går kveld, mandag.

Politiet møtte opp på Skaugum

Kronprinsesse Mette-Marits eldste sønn har vært i medias søkelys over lengre tid, spesielt etter saken om vold og psykologiske belastninger overfor flere eks-kjærester, samt ødeleggelse av eiendom, under påvirkning av alkohol og kokain.

Ifølge dokumentasjon som Se og Hør har fått tilgang til, har det nå kommet frem at politiet lenge har hatt mistanker om at venner av Høiby har vært involvert i rusrelaterte kriminelle aktiviteter, og at de skal ha advart Høiby på forhånd om at hans omgangskrets var under etterforskning for narkotikaomsetning.

Det skal være snakk om «omsetning av større kvanta narkotika», basert på tips og informasjon fra informanter.

To spanere fra seksjon for organisert kriminalitet skal ha møtt opp på Høibys bosted på Skaugum. Der skal de ha informert ham om at de ikke ønsket å straffeforfølge ham, men at han måtte være forsiktig med hvilke miljøer han var involvert i.

Deres intensjon skal ha vært å gi Borg Høiby muligheten til å trekke seg ut av det kriminelle miljøet.

I samtalen skal politiet ha presisert at det spesielle møtet ble holdt fordi han er medlem av kongefamilien.

«En sånn samtale er ikke noe vi hadde tatt med alle, det gjør vi kun fordi det er deg», skal politiet ha uttrykt overfor Marius Borg Høiby, ifølge Se og Hørs kilder.

Videre skal Høiby angivelig ha skrytt offentlig i sine kretser av å være «beskyttet av politiet».

Kan ha ødelagt for etterforskningen

Dersom mistankene om at hans venner var involvert i alvorlig kriminalitet var riktige, slik det i ettertid har blitt avslørt i media, kan politiet ha undergravd sin egen etterforskning ved å dele informasjon med Høiby som han kan ha delt videre med sine kontakter.

Det er uvanlig at politiet gir ut slik innsideinformasjon. Hva som skjedde videre med etterforskningen av det kriminelle miljøet rundt Høiby er usikkert, men til tross for advarselen ser det ut til at hvert fall deler av de kriminelle aktivitetene fortsatte som før.

Politiet skal dessuten først etter voldsepisoden med eks-kjæresten tidligere i sommer, ha grepet inn.

Les også: Trygve Hegnar står på sitt: «Marius er vel en psykopat?»

Konsekvenser for kongefamilien

Videre blir det stilt spørsmål om sikkerheten til kongefamilien, spesielt med tanke på at Marius Borg Høiby har hatt nære bånd til personer som er dømt for narkotikarelaterte forbrytelser.

Om noen av disse personene har vært på Skaugum, reiser det bekymring for sikkerheten rundt kongefamilien.

Det er uklart om PST eller kongehuset har vært kjent med disse forbindelsene.

Situasjonen har også utløst en bredere diskusjon om balansen mellom det private og det offentlige for medlemmer av kongefamilien. Marius Borg Høiby har selv valgt å leve et liv i rampelyset, og dette påvirker hvordan media og offentligheten vurderer hans rett til privatliv.

Les også: Folk må slutte å klage: Kongefamilien gir oss det vi trenger aller mest (+)

Prinsipiell debatt om likhet for loven

Blant all opplysning som har kommet ut i media de siste ukene, er en av de mest urovekkende påstandene – utover Høibys voldelige oppførsel – at han angivelig skal ha misbrukt sitt diplomatpass grovt, og at han skal ha skrytt offentlig i sine kretser av å være «beskyttet av politiet.»

Se og Hør bekrefter – basert på deres dokumentasjon – at politiet i en lengre periode har «fulgt nøye med på Høiby» og at de faktisk har beskyttet ham mot eventuell rettslige konsekvenser.

Situasjonen har skapt en prinsipiell debatt om hvorvidt Marius Borg Høiby har fått en behandling andre i samme situasjon ikke ville fått. Situasjonen blir trukket frem som eksempel på maktmisbruk, der personer med tilknytning til «overklassen» behandles annerledes enn resten av befolkningen.

Redaktøren i Se og Hør uttaler i en kommentar at slike saker må undersøkes nøye, og at media har et ansvar for å belyse mulig forskjellsbehandling.

– Alle skal behandles likt i et rettssamfunn. Dersom Marius har mottatt særbehandling på grunn av sin tilknytning til kongehuset, undergraver det prinsippet om likhet for loven, noe som svekker tilliten til både politiet og rettssystemet, skriver ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf A. Andersen

Det stilles nå spørsmål ved hvorvidt situasjonen vil svekke Kongehuset og Politiets troverdighet som rettferdige institusjoner, og i hvilken grad dette kan redusere folks tillit til deres evne til å utføre sin rolle og sine oppgavene effektivt.

Saken om Marius Borg Høibys påståtte spesialbehandling reiser flere alvorlige problemstillinger om rettssikkerhet, maktmisbruk og tillit til institusjoner. Debatten om likebehandling overfor lov og rett, er nå i full gang.

mest lest