Denne midden er i ferd med å «fusjonere» med homo sapiens

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. oktober 2023 | 08:09

Spiser og parrer seg i ansiktet ditt hver natt.

90 prosent av alle mennesker i verden er bolig for midden Demodex folliculorum. Den kommer særlig frem fra skjulesteder i porene i huden vår om natten, da den spiser og parrer seg.

Midden lever på menneskehuden, spesielt i hårfolliklene i ansiktet. Disse middene er mikroskopiske, vanligvis mellom 0,3 og 0,4 mm i lengde, og er derfor ikke synlige for det blotte øye.

Demodex folliculorum trives i hårsekker, spesielt rundt øyenvippene, øyebrynene og nesen. En nært beslektet art, Demodex brevis, bor i talgkjertlene i huden.

I noen studier har man funnet at det kan være omtrent 1-2 midd per øyevippe hos personer som har midd. Når man tenker på hele ansiktet og kroppen, kan dette tallet gå opp til flere hundre eller til og med tusen midd på noen mennesker, spesielt hvis det er en overdreven vekst.

Forskere har ved å undersøke arvemassen for den lille skapningen og oppdaget at middene, «ved hjelp av små genetiske endringer som aldri er sett hos lignende arter, holder på å bli ett med mennesket,» skriver Illustrert Vitenskap.

Det de mener er midden går fra å være en ektoparasitt – en snylter som lever utenfor vertsdyret – til en organisme som lever i symbiose med vertsdyret sitt – en såkalt symbiont. Man skan si at midden holder altså på å fusjonere med oss.

I den nye studien gikk man gjennom DNAet hos Demodex folliculorum og oppdaget at det har det laveste antall gener som noen gang er målt hos insekter, krepsdyr eller edderkopper.

Forskerne mener at det lave antallet gener er en konsekvens av middenes beskyttede tilværelse i mennesken talgkjertler. De blir verken jaktet på av andre arter eller møter konkurranse. Derfor er arvemassen skåret ned til det helt essensielle.

Fakta

Demodex folliculorum ernærer seg hovedsakelig av døde hudceller og talg (hudens naturlige olje).

Demodex midd har en ganske rask livssyklus, som kan være så kort som 14-18 dager. De kan formere seg i hårfolliklene.

Omlag 90 prosent voksne har Demodex midd på huden, men i de fleste tilfeller forårsaker de ingen problemer. Hyppigheten av midd øker med alderen.

Selv om mange mennesker har disse middene uten noen symptomer, kan overdreven vekst av Demodex i noen tilfeller forårsake hudproblemer. Dette kan inkludere rosacea, betennelse, kløe, rødhet eller øyelokkbetennelse (blefaritt).

mest lest