Ny gasslekkasje i Østersjøen: Har registrert rystelse i bakken

Avatar photo
Publisert 10. oktober 2023 | 15:10

Finlands regjering kaller inn til pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Det spekuleres i om Russland kan stå bak gasslekkasjen.

Natt til søndag falt trykket i Balticonnector, en gassrørledning som forbinder det finske gassnettverket med resten av Europa, ifølge svenske og finske medier.

Statsministerens kontor i Finland sier de har lokalisert skadestedet på gassrørledningen, ifølge Reuters.

– Vi merket at trykket falt plutselig natt til søndag i linjen mellom Finland og Estland og ganske raskt klarte vi å minimere gasslekkasjen. Men i øyeblikket kan vi konstatere at det er et brudd i ledningen, sier Janne Grönlund, leder for den finske gassoperatøren Gasgrid, ifølge SVT.

Gasrid har ikke uttalt hva de tror kan være årsaken til lekkasjen. Lekkasjen blir imidlertid sett på som en «sikkerhetshendelse».

Ifølge kilder til den finske avisen Iltalehti mistenker den finske regjeringen og det finske forsvaret at Russland står bak gasslekkasjen.

– Det er sannsynlig at skaden på både gassrøret og kommunikasjonskabelen er et resultat av ekstern aktivitet, skriver president Sauli Niinistö på X/Twitter.

Iltalehti skriver at den finske marinen har undersøkt lekkasjen.

Kystvaktens skip Turva befinner seg i området. Finske Helsingin Sanomat skriver at også minefartøyet Purunpää er i området.

Myndighetene har ikke sagt noe om hvorfor skipene befinner seg der.

Forskningsinstituttet Norsar, som holder til på Kjeller utenfor Oslo, bekrefter til VG at de har registrert en hendelse.

– Vi har registrert at det har vært en liten rystelse i bakken der natt til 8. oktober, sier viseadministrerende direktør Arve Mjelva.

Rystelsen ble plukket opp av en seismisk stasjon i Finland.

Les også: Video viser anti-israelske demonstranter som synger «Gass jødene»

Ifølge Gasgrind er det mulig at den skadede gassrørledningen vil forbli ute av drift i flere måneder.

Høsten 2022 lekket store mengder gass ut fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Disse ble brukt til å frakte naturgass fra Russland til Tyskland.

Det ble raskt mistenkt at noen hadde sprengt disse rørene, og den ledende teorien i dag er at personer med forbindelse til Ukraina stod bak sabotasjen. Ukraina har tidligere beskyldt Russland for å stå bak sprengingen, som skjedde i svensk og dansk farvann.

mest lest