Raser mot UD: – Dere er en skam for landet vårt!

Avatar photo
Publisert 10. oktober 2023 | 16:19

I et innlegg på Facebook tordner gründeren Terje Marcussen mot Utenriksdepartementet (UD).

Marcussen reagerer på at nordmenn som er strandet i Israel ikke i større grad får hjelp fra UD.

– Hvor er UD som skal hjelpe nordmenn i vanskeligheter i utlandet. Anniken Huitfeldt og gjengen hennes gjør ikke noe som helst for å hjelpe nordmenn som sitter i Tel Aviv. Mange fly har forlatt Tel Aviv i dag, skriver han.

– Norske UD kunne sendt charterfly og hentet ut alle de drøye 500 nordmennene som er der, men gjør de det? Nei det gjør ikke en ting. Nå må dere våkne i UD samt utenriksministeren. Dere er en skam for landet vårt om dere ikke gjør noe asap!!!! Vær snill og del innlegget så alle vi som sitter trygt her kan få UD til å forstå at de må hjelpe. NÅ!!!! Krigen eskalerer og det blir bare vanskeligere med å få Nordmannen ut. Tør dere å la være å hjelpe. Hva om det skjer noe med de 500 og dere ikke har gjort noe som helst!!!!!, legger han til.

– Lite vi kan gjøre

Til VG har UD tidligere sagt at de kan gjøre svært lite for de norske borgerne i Israel.

– Det er noen kommersielle flyginger ut fra Israel, men det er begrensede plasser og hyppige kanselleringer. Reisende oppfordres til å ta kontakt med sitt reisebyrå og forsikringsbyrå, og til å følge råd fra lokale myndigheter. Norske myndigheter har svært begrensede muligheter til å bistå norske borgere i Israel, skriver UD til avisen.

Ungarn og Polen får det til

Mandag ble ungarske sivile evakuert fra Israel av det ungarske flyvåpenet.

Ifølge Ungarns utenriksminister, Peter Szijjarto, var evakueringen samordnet mellom ungarsk UD og det ungarske forsvaret.

Også Polen skal ha klart å hente statsborgere hjem mandag.

Sylvi Listhaug (FrP) mener norske myndigheter må gjøre mer

Fremskrittspartiet reagerer på at mange nordmenn nå sitter fast i Israel etter det grusomme terrorangrepet fra Hamas på sivile israelere. Partileder Sylvi Listhaug mener norske myndigheter må gjøre mer for å hjelpe norske statsborgere hjem.

– Vi ser at flere andre land har klart å hente ut sine innbyggere ved å handle raskt. Samtidig får vi opplysninger fra nordmenn som sitter fast i Israel at norske myndigheter gjør lite for å hjelpe. Så vidt vi vet er det kun private initiativ som har hjulpet nordmenn så langt, mens for eksempel Polen og Ungarn har sendt fly for å hente sine innbyggere, sier Listhaug.

Les også: Toni Katrine Ashuri og Inger Tove Espeseth sitter fast i Tel Aviv: – − Norge gjør ikke nok for å hjelpe oss

Nå krever hun at regjeringen får fortgang i arbeidet med å hjelpe de som står i en fortvilt situasjon.

– Vi har fått flere henvendelser fra fortvilte nordmenn i Israel og familiene deres i Norge som føler seg overlatt til seg selv. Når andre land allerede har klart å hente hjem innbyggere, så bør også Norge greie det. Både innleie av sivile fly og bruk av militære transportfly bør vurderes umiddelbart, sier partilederen.

mest lest