«Kryptokongen» tapte 14,6 milliarder dollar på et døgn

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. november 2022 | 01:10

Kryptorikingen Sam Bankman-Fried kan ikke lenger kalle seg dollarmilliardær.

Sam Bankman-Fried (30), kunne inntil nylig kalle seg kryptomilliardær, på onsdag forduftet 14,6 milliarder dollar, tilsvarende 150 milliarder norske kroner fra formuen hans, skriver CoinDesk.

Det tilsvarer nesten 94 prosent av hele hans estimerte formue, og han forsvant med det fra Bloombergs milliardærliste.

Binances administrerende direktør Changpeng «CZ» Zhao kunngjorde tirsdag at han hadde inngått en foreløpig avtale om å kjøpe FTX. Bekymringer økte om den Bahamas-baserte børsens var insolvens, noe som førte til fritt fall i prisen på FTXs opprinnelige token.

– FTX sine kunder begynte å ta ut verdiene sine fra børsen fordi det begynte å spre seg usikkerhet om hvorvidt FTX var et trygt sted å ha pengene sine. Det viste seg å være berettiget, for FTX har lånt ut kundemidler og anvendt dem for å gjøre tradingstrategier. Da ble det en super-likviditetskrise, sier Vetle Lunde i Arcane Crypto til Finansavisen.

Les også: Idar Vollvik-selskap forhåndsolgte kryptomynt som ikke finnes: – Alle gjør det

30-åringen startet med krypto-trading i 2017, før han to år seinere lanserte sin egen kryptovaluta – FTX. Det ble en massiv suksess, og FTX ble verdsatt til 18 milliarder dollar i fjor. I januar i år ble FTX verdsatt til hele 40 milliarder.

Bankman-Fried, ga store løfter tidligere i år om å donere størstedelen av formuen sin til veldedighet.

I forkant av det amerikanske mellomvalget rakk han imidlertid å donere 39 millioner dollar til demokratene, ifølge Forbes. Med det ble han også den nest største milliardær-donoren til partiet, bare slått av finanstoppen George Soros.

Bitcoin stuper: – Det er dypt sjokkerende

mest lest