Skyhøye inflasjonstall: – Raka veien mot renteheving

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. november 2023 | 11:21

Inflasjonen i Norge var på hele 4,0 prosent i oktober. Det øker sjansen for en ny renteheving i desember, ifølge økonomer.

Prisveksten i Norge endte på 4,0 prosent, mens kjerneinflasjonen var 6,0 prosen i oktober, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra september til oktober økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie 18,4 prosent, ifølge SSB.

– Til tross for en oppgang i strømprisene sist måned er strømprisene langt lavere enn i fjor, sier Espen Kristiansen seksjonsleder i SSB,

En annen varegruppe som viste sterk prisvekst i oktober var matvarer og alkoholfrie drikkevarer, som var 8,5 prosent høyere i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor.

Kronen reagerte umiddelbart med å styrke seg, ettersom dette høye inflasjonstallet klart øker sjansen for at Norges Bank hever renten igjen i desember, skriver Finansavisen.

– Hvis dette står seg, blir det heving i desember. Og dette viser hvor forsiktig man skal være med å ekstrapolere fra ett enkelt tall, som vi fikk sist. Nå er vi helt tilbake på Norges Banks prognoser. Selv om kronenstyrker seg på dette, så er det fra et lavt utgangspunkt, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til økonomiavisen.

– Med et tall til som dette, er det raka veien mot en heving i desember, mener han.

Den høye prisveksten de siste to årene, er hovedgrunnen til at sentralbanken har satt opp renten til 4,25.

Norges Bank varslet torsdag 2. november at det trolig kommer en ny renteheving før jul.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig settes opp i desember. Frem mot møtet i desember vil komiteen få mer informasjon om prisutsiktene. Dersom vi blir sikrere på at den underliggende prisveksten er på vei ned, kan renten bli holdt i ro, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache da.

mest lest