Var på vei med sprengstoff i ryggsekken – nå beskylder Lars Gule Israel for «massemord» og «apartheid»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. desember 2023 | 16:47

Han er en mye brukt «terrorekspert» i norske medier, og har hatt akademisk tilsettelse på OsloMet. Før det var han generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Men Lars Gule knyttet også kontakt med en terrororganisasjion i Libanon på slutten av 1970-tallet, tok med 800 gram Semtex i ryggsekken og var på vei til Israel for å sprenge en bombe.

Han ble stoppet på flyplassen i Beirut i 1977. Kun politisk hat i Libanon mot jøder og Israel hindret en strengere straff enn 6 måneders fengsel.

Lars Gule er på en no-fly liste fra amerikanske myndigheter. men han har konsekvent bagattelisert sine egne intensjoner om terrorisme.

– Dette sier noe om hvor elendig FBIs etterretning er. At jeg står på denne lista er bare tøv. Det gir overhodet ingen mening, sa Gule til NRK da han fikk høre at navnet hans er oppført på lista.

Les også: Terroristen som ble medieyndling og leder for Human-Etisk Forbund: Den fulle historien om forbrytelsene til Lars Gule (+)

Les også: Derfor skriver vi om Lars Gule (+)

Nå har Klassekampen sluppet til Gule med en kronikk om Israel og hvordan «hvite» sympatiserer med jødene fordi de er hvite, og mistror alt palestinerne sier. Dette er «strukturell rasisme», sier Gule. Som for mange er kjent for sitt hat mot nettopp Israel.

I en bok nylig utgitt av professor Torkel Brekke, ble Gule trukket frem som en «antisemitt» på norsk venstreside.

– Vi har god oversikt over antisemittismen i de høyreradikale miljøene, men nå er det på tide at vi også tar de antijødiske holdningene på venstresida alvorlig, slik man for eksempel har gjort i Tyskland, sa Brekke til Klassekampen.

– Jeg synes ikke det er greit å bli omtalt som antisemitt, svarte Lars Gule.

Men nå er han ute med nye utfall mot Israel og jødene, og det nettopp i «venstresidas avis», Klassekampen.

«Kjernen i all diskriminering, og derfor også i rasediskriminering og rasisme, er viljen til å tilkjenne noen i en gruppe færre – eller flere – rettigheter enn de som tilhører andre grupper,» starter Gule innlegget «Oss og de andre».

«Vi stoler rett og slett mer på dem som ligner oss, snakker som oss, som oppfattes å stå oss nær,» sier han.

«Slike holdninger gjør at mange her hjemme er svært tilbøyelige til å tro israelsk propaganda om hva som nå skjer i Gaza. Skepsisen til de palestinske kildene er påfallende,» mener han.

Men har Gule faktisk lest norske medier?

Gule mener Israel bedriver en «intensjon om å ta livet av mange palestinere» og derfor bedriver «massedrap».

Denne strukturelle rasistiske situasjonen utnyttes av de som har innlemmet slike holdninger i sin virkelighetsoppfatning. De kan gå så langt som å påstå at deler av den informasjonen som kommer ut fra Gaza, er fabrikkert. Det handler om skuespill – falske døde, sminkede sårede – for å skape sympati for palestinernes sak. Denne typen holdning har vi sett i lang tid, men blir ikke mindre grotesk i under det pågående massedrapet på palestinere.

Massedrap på palestinerne? Det er en påstand som impliserer at det foreligger en intensjon om å ta livet av mange palestinere. Det gjør det vel ikke? Det kan ikke være slik at de som ligner på oss, er massemordere? Det merkelige er at det i det hele tatt er mulig å omstille bevisstheten på denne måten. For selvsagt er «vi» og de som ligner på oss, også i stand til massemord. De europeiske overgrepene og folkemordene i koloniene fra 1500-tallet og helt til 1960-årene er beviser nok, men legg til holocaust, bombingen av Coventry, Hamburg, Dresden, Hiroshima, Nagasaki, alt massedrap utført av europeere. Listen er lang, men nei, det er muslimer (som Hamas, Hizbollah, IS) som er terroristiske massemordere.

Gule mener videre at den «rasistiske persepsjonen» fordreier våre oppfatninger og at vi fornekter den «strukturelle rasismen». 

Og det er bare fordi noen av oss ikke ser den angivelig strukturelle rasismen at «så mange avviser at Israel er en apartheidstat.»

«Slik forblindes fortsatt mange av strukturell rasisme, fordommer og ideologiske posisjoner når de skal vurdere Israel».

Og ofrene for dette er i Gaza mener Gule fordi vi har «det skeptiske blikket på muslimske palestinere.»

«Det blir gjerne ond tro av slikt,» mener han.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Lars Gule blir omtalt som «antisemitt» i ny bok: – Jeg synes ikke det er greit

mest lest