Elon Musk, nylig utnevnt til leder av Department of Government Efficiency (DOGE), stiller seg bak tidligere kongressmedlem Ron Pauls (89) oppfordring om å avvikle all utenlandshjelp fra USA.
«FJERN bistand!» skrev Paul på X, og la til at denne praksisen tar penger fra USAs middelklasse og fattige for å støtte rike i utviklingsland, samtidig som byråkratiske mellommenn profitterer.
Det er en umoralsk og grunnlovsstridig overføring av verdier, argumenterer han, i innlegget hvor han legger ved en oversikt som viser at USA er den desidert største bidragsyter til global bistand – en oversikt som har Norge på 7. plass, til tross vår marginale befolkning der det nest minste landet på tropp 10. er Sverige på sisteplass med sitt nesten doble folketall.
Det norske bistandsbudsjettet er i 2025 foreslått til 48,7 milliarder før budsjettforhandlinger. Dette utgjør underkanten 17 000 skattekroner per sysselsatte nordmann.
Ron Pauls oversikt henviser til humanitær bistand, altså u-hjelp, men han har nå og tidligere tatt til orde for å fjerne samtlige bistandsmidler.
– DOGE vil adressere dette med full åpenhet for det amerikanske folket, svarte Musk, som støttet forslaget.
USA brukte totalt 60.4 milliarder dollar i bistand for 2023, som tilsvarer 673 milliarder norsk kroner i dagens dollarkurs. Dette tilsvarer rundt en tredjedel av hele Norges statsbudsjett.
Dr. Ron Paul, som bekler seg med det brede settet titler som både politiker, kirurg, flyvåpenoffiser (Kaptein), gynekolog, fødselslege, journalist og podkastvert, har til stor iver for amerikanske klassiske liberalister og libertarianere, så vel som konservative, blitt hyret inn som rådgiver for DOGE.
Departementet har som mål om å finne punkter for å kutte unødvendige offentlige utgifter, effektivisere offentlig sektor og deregulere.
Ron Paul, fra Texas, er også far til republikanernes Rand Paul. Han stilte til valg for første gang som følge av at Nixon tok USA av gullstandarden, og satt som kongressmedlem først fra 1976-1977, så fra 1979 til 1985, og til slutt fra 1997 til 2013.
På grunn av sin medisinske bakgrunn og sin prinsippfaste motstand mot grunnlovsstridige lovforslag, har han fått kallenavnet «Dr. No». Han har aldri stemt for et forslag som øker skatter, og nektet å ta imot valgkampmidler fra ofte forpliktende lobbyister.
Videre har Paul tatt til orde for en ikke-inngripende utenrikspolitikk og ønsker å begrense føderale myndighetenes makt og innflytelse på borgernes liv og næringsaktiviteter. Han støtter lavere skatter, frihandel, avskaffelse av sentralbanken og drastiske kutt i offentlige utgifter.
Det samme budskapet om kutt i bistandsbudsjettet har den prinsippfaste Paul repetert i flere tiår, deriblant under en president-debatt i 2011:
I 2008 stilte han som presidentkandidat for det republikanske partiet. Hans kampanje skapte en bred folkebevegelse der over nittini prosent av Pauls økonomiske støtte kom fra enkeltpersoner, hvor nesten halvparten var utgjort av små summer, ifølge Wikipedia. Dette satte han som den tredje mest innsamlende kandidaten, foran John McCain, og han var den mest søkte kandidaten på Internett.
YouTube-kanalen til Paul var dessuten på YouTubes Topp40-liste over de mest abonnerte videokanalene gjennom tidene, med over 33 000 abonnenter i oktober 2007, ifølge hans Wikipedia-side.
Han stilte deretter til valg igjen i 2012, hvor kampanjen startet sterkt, men deretter tapte momentum etter dårlige resultater i flere primærvalg. Han trakk seg omsider fra valget på grunn av mangel på midler, samt at det oppsto kontroverser om uregelmessigheter ved nasjonalkonventet, hvor flere av hans støttespillere protesterte mot favorisering av Mitt Romney.
Les også: Rand Paul ut mot ny bistandspakke til Ukraina: Totalsummen vil bli på et norsk statsbudsjett
Vivek Ramaswamy, den andre lederen i DOGE, støttet også forslaget til Paul, og bemerket at store deler av USAs utenlandshjelp ikke engang er godkjent av Kongressen.
DOGE, opprettet av gjenvalgte Trump, blir beskrevet av den tidligere presidenten som en satsning for å gi skattebetalere større innflytelse og skape en mer entreprenørdrevet stat.
Reformforslagene til Paul, som lenge har kritisert bistand og annen økning i offentlige utgifter samt statsgjeld, vil trolig skape hete debatter i Kongressen, men Musk og Ramaswamy mener det nødvendig, om enn upopulært, å revurdere myndigheters prioritering av offentlige midler for å bedre ivareta amerikanske skattebetaleres interesser.
Saken ble oppdatert 20:30. I en tidligere versjon kom det ikke tydelig frem at Ron Paul tok til orde for å kutte hele bistandsbudsjettet, og ikke bare u-hjelp, som han delte en oversikt over.