Durek Verrett mener flere kongefamilier bør ta et rasisme-oppgjør: – Ingen har lyttet til meg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. januar 2023 | 06:35

I et innlegg på Instagram tirsdag kveld skriver Verrett at han føler seg stolt over å ha en kommende svigerfar som den norske kongen.

Durek Verrett mener prins Harry og kong Harald har tatt et oppgjør med rasisme. Han mener flere kongefamilier bør følge etter.

– Jeg tror prins Harry har rett og er veldig glad for at han sier det offentlig. Jeg har snakket om dette i lang tid og ingen har lyttet til meg, sier Durek Verrett til VG.

Kong Harald har bedt om at den «bevisste og ubevisste rasismen» må stoppes.

– Verden må vite hvilken fantastisk og fremtidsrettet konge Norge har som kjemper mot rasisme og står opp for meg. Nå må andre kongelige familier også starte å snakke om rasisme. Det gir en stor mulighet for endring, sier Verrett, og han legger til:

– Ingen i norsk presse har tatt opp det kong Harald har sagt om rasisme, fordi ingen tror at dette er nyheter. Men dette er jo virkelig den største nyheten som finnes i verden.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, gikk på nyttårsavten ut på Instagram å kritiserte norsk presse for ikke å ha gitt nok oppmerksomhet til kong Haralds utsagn om rasisme.

I en pressemelding Märtha og Durek publiserte 8. november i fjor, het det blant annet:

«De rasistiske holdningene Durek Verrett har vært utsatt for, spesielt på sosiale medier, tar vi sterk avstand fra. Det er en styrke at Kongehuset reflekterer det etniske mangfoldet som finnes i Norge».

Durek, mener kongen tenker klokt om temaet.

– Jeg er ikke opprørt over de som har opptrådt rasistisk overfor meg, men jeg ønsker å bistå med skolering for at de skal forstå at dette ikke handler om hudfarge, men at vi må finne måter å forstå hverandres kultur på, sier Verrett til VG, og legger til:

– I Norge later mange til å tro at så lenge du ikke bruker «n-ordet» så finnes ikke rasisme. Det er jo ikke sant. Rasisme kan finnes i mennesker, selv om de ikke selv ser innser det.

Det at folk ikke griper muligheten til å forstå hva rasisme er, mener Verrett er uheldig.

– Det er også fargede mennesker i Norge som later som om det ikke finnes rasisme, slik at de kan passe inn i det norske samfunnet. Jeg forstår selvsagt dette, men det tilfører ikke kampen mot rasisme noe, sier han.

Verrett sier han føler seg elsket og akseptert av kong Harald.

– Det gjelder også for Märtha. Å kunne fortelle foreldrene om rasisme hun selv har erfart og har måttet kjempe mot gjennom forholdet sitt med meg. Jeg vil rose både prins Harry og prinsesse Märtha for å være bevisste på følgene av sine hjerters valg. De har førstehånds erfaring i hva rasisme handler om fra ulike sider.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Kronprinsen uttaler seg om Durek Verrett: – Et vanskelig tema

mest lest