«Putins kokk»: Wagner-gruppen har tatt kontroll over hele Soledar

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. januar 2023 | 01:22

I en uttalelse fra Wagner sjefen hevder han at de har tatt kontroll over hele den ukrainske byen Soledar i Donetsk.

Wagner-gruppen er en privateid militær organisasjon med leiesoldater som har sin base sørvest i Russland, nær Krim-halvøya, under lederen Jevgenij Prigozjin – ofte kalt «Putins kokk».

Den militære organisasjonen antas å bestå av rundt 5.000 leiesoldater. Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.

– Enheter fra Wagner-gruppen har tatt kontroll over hele Soledar, melder Prigozjins pressetjeneste på Telegram klokken 22 norsk tid.

Separatistleder Denis Pusjilin i russisk-okkuperte Donetsk hevder også ifølge Tass at russiske styrker har tatt kontroll over byen.

– Antall fanger vil bli offentliggjort i morgen, skriver Prigozjin i uttalelsen, og fortsetter:

– Jeg vil nok en gang understreke at det kun er enheter fra Wagner som har deltatt i angrepet på Soledar, skriver Prigozjin.

Jevgenij Prigozjin har gjennom lang tid kommet med hard kritikk av Russlands væpnede styrker for deres innsats i krigen.

Det britiske forsvarsdepartementet sa tirsdag at Russland sannsynligvis hadde erobret det meste av byen etter fire dager med militære framrykk.

Ukrainas viseforsvarsminister uttalte tidligere tirsdag at ukrainske styrker fremdeles er i byen.

– Harde kamper for å holde på Soledar fortsetter. Fienden ignorerer at de har mistet mange soldater og fortsetter å storme aktivt, sa Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maliar i en uttalelse.

Både Soledar og Bakhmut er strategisk viktige for å kontrollere hele Donbas-regionen, og det har vært her de mest intensive kampene i krigen har funnet sted de siste ukene.

– Det er ekstremt vanskelig – det er nesten ingen hele vegger igjen, uttalte president Volodymyr Zelenskyj i en video natt til tirsdag om byen Bakhmut, ifølge The Guardian.

Zelenskyj videotale natt til onsdag:

– I dag er en ny fase av vår diplomatiske maraton. Jeg fortalte de europeiske statenes ledere om situasjonen på slagmarken: den vanskelige situasjonen i Donetsk-regionen, konstante russiske angrep, det faktum at Russland ikke teller sitt folk, ikke sparer lokalbefolkningen og ikke stopper før noen kriminelle handlinger.

– Dette kan bare motvirkes av et nytt nivå av moderne militært utstyr som Ukraina kan få fra partnere. Jeg takker alle ledere som hjelper oss for å forstå at nå er tiden inne for nye kraftfulle beslutninger. Den frie verden har alt som trengs for å stoppe russisk aggresjon og bringe terroriststaten til et historisk nederlag. Det er viktig for det globale demokratiet, for alle som verdsetter frihet.

– Jeg takker alle som hjelper oss med å forsvare Ukraina og friheten, kjemper for uavhengighet og jobber for å styrke Ukraina! I dag vil jeg spesielt hylle krigerne i den 46. separate luftscooterbrigaden for deres tapperhet og standhaftighet i forsvaret av Soledar! Takk, krigere!

Wagner-sjefen vil ha Bakhmut for sine «underjordiske byer»

mest lest