Vedum tror det verste er over: – Vi er inne i en tid med positive nyheter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. januar 2023 | 02:18

Finansministeren tror det verste kan være over, men seføkonom tror vi er langt unna målet.

– Den sterke prisveksten er det som har skapt størst bekymring for regjeringen, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum da han gjestet Oslo Handelstands Forening i Oslo tirsdag.

Før møte med Handelstands Foreningen hadde Vedum fått nyheter fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) om at prisveksten ser ut til å flate ut.

Prisveksten i Norge dempet seg til 5,9 prosent i desember 2022 sammenlignet med samme måned året før.

Ifølge SSB, er det utviklingen i strømprisene som er den viktigste årsaken til at tolvmånedersveksten i KPI gikk fra 6,5 prosent i november til 5,9 prosent i desember.

Vedum uttalte overfor TV 2, at dette er viktig for lommeboka til folk i Norge.

– Det er veldig viktig for lommeboka til folk og viktig for bedriftene. At vi klarer å holde igjen sånn at vi får prisene ned er hovedjobben, både for hverdagsøkonomien og for bedriftene, sier Vedum, og legger til:

– Når man ser i krystallkula til SSB og Norges Bank, så er prognosene at det nå går mot en normalisering. Det er det som er målet mitt: Hvordan vi kommer dit at folk sitter igjen med mer i lommeboka. Og at det blir mer forutsigbart for bedriftene.

Les også: Støre om strømprisene: – Åpen for å vurdere «alt av løsninger» – så lenge det ikke skaper trøbbel

Finansministeren tror vi kan skimte toppen av prisveksten.

– Mange tegn tyder på at vi er over den verste prisstigningen, men det er skummelt å være for skråsikker. Ting vil variere i disse turbulente tider, men det ser ut som vi er inne i en tid med mer positive nyheter, sier Vedum.

Vedum forteller at strømstøtten fortsetter så lenge det er behov for det.

– Men det langsiktige målet er at man ikke skal behøve strømstøtte i det hele tatt. At vi kommer ned på mer normale strømpriser, sier Vedum.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, mener at inflasjonen fremdeles er høy. Han tror det vil ta tid før vi når inflasjonsmålet til Norges Bank på to prosent.

– Tallene har blitt litt lavere enn det var i november, og vi var lengre unna toppen i oktober i fjor. Da var den på rundt 7,5 prosent. Nå er den på 5,9 prosent, det er fortsatt veldig høyt, sier Gonsholt Hov til TV 2.

Ap og Sp stiger på ny måling: Er bunnen nådd?

mest lest