Vant kampen: Slo et slag for legalisering

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 11. februar 2024 | 22:13

I natt vant den svensk-norske MMA-utøveren Jack Hermansson i kampen mot Joe Pyer, og det var ingen tvil om hva Jack The Joker ville fokusere på i hans seierstale: MMA bør legaliseres i Norge.

– Først og fremst: Legaliser MMA i Norge. Det er utrolig viktig for meg, sa Hermansson.

Artikkelen fortsetter.

Mellomvekt-atleten representerer Frontline Academy i Oslo, og er signert hos UFC. Han har så langt 21 seiere og 5 tap, hvorav 11 av seierne er av knockout.

Dessverre for MMA-utøveren er det nettopp knockout som hindrer han i å drive sitt yrke profesjonelt på norsk jord.

Den såkalte knockout-loven krever streng regulering på kampsporten. Ifølge loven kan en person som bevisst arrangerer, deltar, gir økonomisk støtte til eller stiller lokaler til rådighet for kampaktiviteter der knockout er tillatt, bli straffet med bøter eller fengsel i opptil tre måneder.

Begrunnelsen for reguleringen er hovedsakelig av medisinske årsaker, spesielt hva gjelder kroniske skader og arrdannelser på hjernen.

Kritikere av loven kontrer med at andre farlige ekstremsporter tross alt er lov, slik som basehopping, surfing og motorsport, som også har høy risiko for skade. Eller for den saks skyld at aktiviteter som røyking, bilkjøring eller fallskjermhopping, er lov.

Knockoutloven åpner imidlertid om at en slik oppvisning kan få godkjenning av Kongen på forhånd, etter søknad om fritak. Utfordringen er dog §8 i knockoutforskriften, som fastsetter at en sammenhengende runde maksimalt kan vare i tre minutter effektiv kamptid. I profesjonell MMA varer rundene i fem minutter, og vil derfor ikke bli godkjent av godkjenningsnemnda.

Les også: Publikum i ekstase da Trump dukket opp på UFC-kamp i Las Vegas

Det er imidlertid lov å trene kampsport, såkalt sparring, men å konkurrere er essensielt kriminalisert.

Også proffboksing var ulovlig inntil Høyre, Venstre og FrP i 2014 vedtok en liberaliseringen. FrP vil imidlertid gå ett skritt lenger. De ønsker å åpne for MMA i Norge, og har vært forkjempere for det i vel 10 år nå.

– MMA er en sport der vi har flere atleter i verdensklasse, og allikevel må lide under et forbud laget av politikere som aldri har hatt på boksehansker, sier FpU-leder Simen Velle til iNyheter.

At Norge bør vedta en liberalisering, er for han en selvfølge.

– Jeg gleder meg til å sitte ringside på Jack sin første kamp på hjemmebane.

mest lest