Åpner for å fjerne samers privilegier: Ønsker likhet for loven

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 11. mars 2023 | 17:25

Norge må vurdere å trekke seg fra konvensjoner om urfolks rettigheter, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Det sa partilederen på landsstyremøtet til FrP, som er samlet på Gardermoen i dag. Uttalelsen kommer som følge av høyesterettsdommen som slår fast at vindkraftverkene på Fosen krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse, etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27.

– Dersom internasjonale forpliktelser forhindrer oss i å følge likhetsprinsippet, må vi revidere og om nødvendig trekke oss fra de konvensjoner som forhindrer oss, sa Listhaug til forsamlingen.

Forskjellsbehandling, mener Listhaug.

Nå vil partiet gå imot lover som gir privilegier til enkelte grupper på bakgrunn av etnisk opprinnelse.

– Vi kan ikke ha det slik at internasjonale konvensjoner overkjører et av de viktigste grunnlovsfestede prinsippene vi har, likhet for loven.

– Ingen må utsettes for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling. Dette er en av grunnpilarene i vårt demokrati og må beskyttes, sier partilederen.

Uttalelsene skaper kontroverser.

Det gamle liberale prinsippet Norges demokrati er tuftet på, at alle mennesker er like mye verdt og dermed skal behandles likt under loven, får derimot leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund til å rase:

– Det er et stygt angrep. Hun bygger bevisst opp under en illusjon om at reindriften har for stor makt og er en trussel mot bosetting og utvikling, sier Inge Even Danielsen til VG.

Danielsen sier reindriftsnæringen må forsvare sine interesser.

Les også: Reindriftssame kalte Støre en «handlingslammet dott» – nå har han beklaget

Listhaugs uttalelser får også en reaksjon fra SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken, som går til angrep mot FrP-lederen:

– Dette er et gufs fra fortiden. Frps leder gjør seg nå til talsperson for å fortsette undertrykkelsen og fornorskningen av det samiske urfolk, sier han.

Også tidligere MDG-leder Rasmus Hansson fyrer løs med en kraftsalve.

– Listhaugs versjon av likhet for loven betyr i praksis å utradere samisk kultur, hevder han, og følger opp med:

– Det har en åpenbar verdi for det norske samfunnet at samer og andre minoriteter kan bevare sine kulturer i det norske storsamfunnet.

Hos disse gruppene har FrP appell

mest lest