Bergens-lærere utsettes for slag, spark og lugging: – Kraftig økning

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. mars 2023 | 21:00

De meldes om en arbeidshverdag i Bergens-skolene med med slag og spark. Ansatte blir stadig oftere blir utsatt for skalling, kloring, biting og lugging fra utagerende elever. Det viser en gjennomgang fra BT.

I 2022 ble det meldte inn 3371 tilfeller av vold, trusler og trakassering. 1944 av dem gjelder vold på barnetrinnet.

Tallene viser en kraftig økning i meldte hendelser, sammenliknet med tidligere i år.

Skjermbilde BT

Det er noe usikkerhet knyttet til årsakene til økningen.

– Vi vet ikke helt nøyaktig om det er en faktisk økning i tilfeller, om meldekulturen har blitt bedre eller om de høye tallene skyldes en kombinasjon av disse to faktorene, sier leder for skoleetaten i Bergen kommune, Frode Nilsen.

Han mener likevel situasjonen som «bekymringsfull».

– Det er virkelig ikke en god utvikling, sier Nilsen.

Hovedverneombud Bård Husby istemmer.

– Det store problemet er at ingen vet helt hvorfor volden har økt. Det jeg kan si er at barna har forandret seg. Det kan virke som at vold har blitt et mer legitimt følelsesuttrykk. Vold mot ansatte ble tidligere slått hardt ned på. Det skjer ikke i dag.

Hovedverneombudet hat flere ganger har vurdert å stenge skoler.

– De gangene vi har vurdert stenging har det vært fordi arbeidssituasjonen til de ansatte innebærer uakseptabel helsefare, sier Husby.

I oversikten over hvilken atferd skolene rapporterer er det særlig slag og spark som skiller seg ut. Hele 47 prosent av meldingene dreier seg om denne typen atferd.

Når det kommer til alvorligheten sier Husby at alle grader er representert.

– Vi har hele spekteret fra alvorlig vold der den ansatte trenger behandling i etterkant til tupping i leggen fra en 1.-klassing.

Blir ikke anmeldt

Men volden blir ikke anmeldt. Man prøver å løse hendelsene gjennom samtaler mellom skolen og foresatte.

– Er du blitt utsatt for en kriminell handling, mener jeg at det skal sendes en politianmeldelse. Det er ikke arbeidsgivers jobb å undersøke om det er en straffbar handling, sier Husby.

Systemet er slik at skolene i Bergen har delegert ansvaret for anmeldelser av vold og trusler mot ansatte til kommunaldirektøren.

– Min opplevelse er at ordningen fungerer. Vi vurderer hvert enkelt avvik i flere ledd før vi eventuelt går til steget å anmelde. Jeg mener at politianmeldelse av barn skal sitte svært langt inne, sier kommunaldirektør Marius Arnason Bøe til BT.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Politidirektoratet åpner for «tredje kjønn» i medarbeiderundersøkelse – nå reagerer ansatte: «Siste MANN, tar ned flagget!» (+)

mest lest