Legger ned driften: Skylder på grunnrenteskatten

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 11. mars 2023 | 14:26

110 personer ansatte i SalMar-selskap mister jobben som følge av den såkalte lakseskatten.

SalMar er en av verdens største aktører innen oppdrettslaks, og har på bare overkanten tre tiår vokst til å bli et av Norges største og mest inntektsgivende selskaper. Men nå ligger det an til at deler av den historiske veksten vil avta som følge av Stortingets skattepolitikk.

SalMar har sett seg nødt til å legge ned driften av slakteriet SalmoSea i Nærøysund, og samtlige ansatte blir sagt opp. Selskapets eiere har arbeidet intenst for å unngå situasjonen, blant annet ved å utstede 82,7 millioner i løpende tilførsel av ny kapital, skriver Nettavisen.

Etter en periode hvor selskapet ikke har hatt midler til å dekke løpende kostnader, vedtok et enstemmig styre å legge ned. Styret anser slakteriet for ikke å være konkurransedyktig i tiden fremover.

Etter oppkjøpene av NTS og NRS har SalMars netto rentebærende gjeld, inkludert leasing, steget til 20,5 milliarder kroner. Det gjeldsfinansierte oppkjøpet ble vedtatt før regjeringen varslet en dramatisk økning i skattetrykket for oppdrettsnæringen, skriver iLaks.

– For å gjøre SalmoSea konkurransedyktig har selskapet estimert et investeringsbehov på cirka 250 millioner kroner i oppgraderinger. En slik investering er ikke tilrådelig med den grunnrenteskatten på havbruk som regjeringen har varslet, og som et flertall på Stortinget har gitt sin prinsipielle tilslutning til. Forslaget innebærer en tredobling av skatten på havbruk i Norge, fra 22 til 62 prosent. I så fall vil det meste av kontantstrømmene fra norsk havbruk bli inndratt i skatt, veksten blir lavere, og terskelen for nye kostbare investeringer vesentlig høyere, skriver SalMar i en pressemelding.

Støre gjør det klart at ingenting er gitt: – Alle i ledelsen er på valg

mest lest