Wagner-sjefen langer ut mot forsvarsledelsen: – Er det bare vanlig byråkrati eller forræderi?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. mars 2023 | 05:57

Den russiske leiesoldatsjefen for Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, sier at det er ikke bare hans tropper som lider av mangel på ammunisjon, men alle russiske styrkene som er involvert i å ta den østukrainske byen Bakhmut, 

– Jeg er bekymret for ammunisjons mangelen for alle enhetene i den russiske hæren. Det er åpenbart at ikke bare guttene mine som dør…. Andre skal heller ikke dø. Hvert forsinket prosjektil betyr en av våre kameraters død. Og det spiller ingen rolle hvilken enhet av de russiske styrkene de representerer, sier Prigozhin fredag.

– For å få meg til å slutte å be om ammunisjon, er alle telefonlinjer til kontorer, til avdelinger osv. avskåret fra meg. Men den virkelige slaget er at de også har blokkert byråer fra å ta avgjørelser (relatert til Wagner), skriver Prigozjin på Telegram ifølge The Independent.

Forholdet mellom lederen for den russiske leiesoldatgruppa og det offisielle russiske militæret virker ikke å være spesielt god.

– For øyeblikket prøver vi å finne ut hva som er årsaken: Er det bare vanlig byråkrati eller forræderi? sa Prigozjin.

Søndag gikk han hardt ut mot den militære ledelsen på grunn av mangelen på ammunisjonen de var lovet.

I forrige måned anklaget Prigozhin, som regnes som en av Russlands president Vladimir Putins nærmeste allierte, topp militære tjenestemenn for å begå «forræderi» ved ikke å utstyre sine private tropper, som har vært en stor styrke i kampen for å ta Bakhmut, med nok ammunisjon.

I en av sine uttalelser i februar anklaget Prigozhin forsvarsminister Sergei Shoigu og sjef for den russiske hærens generalstab Valery Gerasimov for å nekte å levere ammunisjon til Wagner i «et forsøk på å ødelegge» gruppen.

Prigozhin la til at han var pålagt å «be om unnskyldning og adlyde» for å sikre ammunisjon til sine tropper.

Forsvarsdepartementet avviste Prigozhins påstander på den tiden, og sa at alle frivillige brigader i Ukrainas øst ble forsynt med alle typer ammunisjon på en «rettidig» måte.

Les også: Wagner-lederen håvet inn store summer

Etter dager med opphetede beskyldninger fra Prigozhin mot forsvarsdepartementet, sa han den 23. februar at hans tropper hadde begynt å motta ammunisjon og utstyr.

Wagner har rekruttert tusenvis av innsatte fra fengsler over hele Russland siden i fjor sommer for å kjempe i Ukraina. Prigozhin sa i februar at han ikke lenger hadde lov til å rekruttere fanger.

Kampen om Bakhmut fortsetter: – Hvis Wagner trekker seg tilbake vil hele fronten smuldre opp

mest lest