Avviser pavens oppfordring: Når du ser at du er beseiret, må du ha mot til å forhandle

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. mars 2024 | 07:08

Søndag avviste Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj pave Frans’ oppfordring om å forhandle frem en slutt på krigen med Russland.

Det melder Reuters.

Zelenskyj sier at paven drev med «virtuell mekling», og utenriksministeren sa at Kyiv aldri ville kapitulere.

Dmytro Kuleba, skrev på X at den sterke personen i enhver konflikt «står på godhetens side i stedet for å forsøke å sette dem på samme nivå og kalle det ‘forhandlinger'».

«Vårt flagg er gult og blått,» skrev Kuleba på engelsk, med henvisning til det ukrainske nasjonalflagget. «Dette er flagget vi lever, dør og seirer under. Vi vil aldri heise noen andre flagg.»

Artikkelen fortsetter.

Lørdag kom det frem at pave Frans, under et intervju med sveitsiske RSI, oppfordret Ukraina til å sette seg ved forhandlingsbordet med Russland. Han uttrykte at de ikke burde føle skam over å inngå forhandlinger.

Frans sa at når ting går dårlig for en part i en konflikt, må man vise «motet til det hvite flagget» og forhandle. Paveens intervju antas å være første gang Frans har brukt begreper som «hvitt flagg» eller «beseiret» når han diskuterer krigen i Ukraina, selv om han tidligere har nevnt behovet for samtaler.

«Ordet forhandle er et modig ord. Når du ser at du er beseiret, at ting ikke går bra, må du ha mot til å forhandle,» sa Frans.

Zelenskyj avviser pavens oppfordring og beskriver det som «teoretiske forhandlinger mellom dem som ønsker å leve og dem som ønsker å ødelegge deg».

– Kirken bør være blant folk. Ikke to og et halvt tusen kilometer unna, et eller annet sted, for å mekle virtuelt mellom noen som ønsker å leve, og noen som ønsker å drepe deg, sa presidenten i sin daglige videotale til nasjonen søndag kveld.

– Da det russiske ondet startet denne krigen den 24. februar 2022, reiste alle ukrainere seg for å forsvare sitt land. Kristne, muslimer, jøder – alle.

Artikkelen fortsetter.

– Det er ganske forståelig at han (paven) talte til fordel for forhandlinger, sa Kreml-talsmann Dmitry Peskov til reportere da han ble spurt om pavens uttalelser, ifølge Reuters.

Peskov hevdet at president Vladimir Putin gjentatte ganger hadde snakket om Russlands vilje og åpenhet for forhandlinger, men at Ukraina hadde avvist slike forslag.

mest lest