Orban: Trump vil ikke gi penger til Ukraina hvis han vinner valget

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. mars 2024 | 11:25

Ungarns statsminister Viktor Orbán hevder at Donald Trump ikke vil finansiere støtte til Ukraina hvis han vender tilbake til makten etter det amerikanske valget i november.

Uttalelsen fra Orbán kommer etter et besøk til Florida, der han hadde et møte med Trump fredag kveld.

Ifølge Orbán skal Trump angivelig ha fortalt ham at han hadde «detaljerte freds planer» for å stoppe krigen. Imidlertid utdypet den ungarske statsministeren ikke innholdet i disse planene, og merket bare at de samsvarer med Budapests posisjon, skriver RBC Ukraine.

Men ifølge Orbán har Trump ingen planer om å støtte Ukraina dersom han vinner valget.

– Hvis amerikanerne ikke gir noen penger, kan ikke europeerne finansiere krigen alene. Og så avslutter krigen, sa Orban til den ungarske avisen Magyar Nemzet søndag.

Orbán uttalte at det var «en annen problemstilling» hvordan krigen skulle avsluttes gjennom fredssamtaler etter en våpenhvile, og hvordan et stabilt og trygt Europa skulle skapes. Men først må fred oppnås, og «han (Trump) har midlene til det.»

Videre har ikke Trump planer om å hjelpe Europa med å styrke sitt forsvar, ifølge Orban.

Etter møtet publiserte den ungarske statsministeren et innlegg på X, der han sa at verden «trenger ledere som kan bringe fred».

Ifølge Reuters uttalte den russiske regjeringens talsperson, Dmitrij Peskov, mandag at regjeringen hadde lagt merke til uttalelsene, men hadde ingen kommentar å tilføye.

mest lest