Kinesiske tropper klare til å «knuse Taiwans uavhengighet» når som helst

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. april 2023 | 06:27

For første gang har Kina simulert angrep med fly fra øst under en stor militærøvelse. Talsmannen kaller øvelsene en streng advarsel til Taiwan.

Kinesiske krigsskip og jagerfly har de siste dagene gjennomført den storstilte militærøvelsen, kjent av kineserne som Joint Sword, rundt Taiwan.

I løpet av tre dager simulerte kineserne en sperring utenfor øya, mens Kina søndag også simulerte et rakettangrep mot viktige mål på øya og i farvannet rundt den.

Den store militærøvelsen blir av det internasjonale samfunnet sett på som en eskalering av konflikten mellom de to sidene.

En konflikt som har tilspisset seg etter at Taiwans president Tsai Ing-wen i forrige uke kom tilbake fra en reise til USA, der hun blant annet møtte speakeren i Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy.

I en uttalelse på den sosiale medieplattformen WeChat sier talsmann for den kinesiske hærens østlige kommando, Shi Yi, at øvelsen Joint Sword rundt Taiwan har vært en suksess.

– Østlige tropper er klare til å kjempe når som helst og kan kjempe når som helst for resolutt å ødelegge enhver form for «Taiwan-uavhengighet», heter det i uttalelsen, ifølge AP.

Ifølge uttalelsen har øvelsen vist kinesiske styrkers evne til å samarbeide i vann og luft i en militær konflikt.

Selv om talsmannen nå melder at kinesiske styrker er klare til kamp, er ikke dette første gang Kina gjennomfører omfattende øvelser rundt Taiwan.

Militærøvelsen i påsken ligner på den storstilte øvelsen Kina gjennomførte i august i fjor da demokraten Nancy Pelosi besøkte Taiwan.

I motsetning til august-øvelsen har Joint Sword fokusert mer på luftstyrke. Taiwan har observert mer enn 91 kinesiske fly og 12 kinesiske skip rundt øya de siste tre dagene, ifølge Reuters.

En annen vesentlig forskjell på øvelsen er at hangarskipet Shandong har deltatt for første gang. Det viser en video fra den statlige nyhetskanalen CGNT, der jagerfly skytes opp fra det store fartøyet.

Det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin kommenterte også situasjonen rundt Taiwan etter at øvelsen var over.

Øvelsene er en streng advarsel til Taiwan og et nødvendig skritt for å sikre Kinas nasjonale suverenitet og territorielle integritet, sa Wenbin på en pressekonferanse.

Åtte kinesiske marinefartøy er fortsatt i farvann nære Taiwan, ifølge det taiwanske forsvarsdepartementet. Kina sier at landets militærøvelse er ferdig.

Ledelsen i Beijing har gjentatte ganger truet med å invadere Taiwan dersom myndighetene der formelt erklærer selvstendighet.

Kina lanserer militærøvelser rundt Taiwan: – Alvorlig advarsel

mest lest