Kraftig oppgang i prisene – peker mot renteheving

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. april 2023 | 09:28

Prisene har steget med 6,5 prosent de siste tolv månedene. Strømprisene bidro mest, ifølge SSB.

Fra februar til mars 2023 steg prisene 0,8 prosent. Tolvmånedersveksten i mars endte på 6,5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Det er fortsatt mange ulike vare- og tjenestegrupper som bidrar betydelig til at prisveksten er høy. I tillegg til prisene på matvarer er også prisene på biler, strøm, husleie og restauranttjenester med på å holde prisveksten oppe, sier seksjonssjef i SSB Espen Kristiansen.

Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm steg mer fra februar til mars i år sammenlignet med i fjor. Dette trekker prisendringen opp.

Det var ventet at den totale inflasjonen skulle dempe seg til 6,1 prosent fra 6,3 prosent måneden før, ifølge Bloomberg.

Prisfallet på matvarer og alkoholfrie varer fra februar til mars i år, på 1,7 prosen, kommer mest av at flere lavpriskjeder har låst prisene sine, i tillegg til en tilbudskrig før påsken.

Selv om inflasjonen har kommet litt ned fra toppen på nær åtte prosent i oktober i fjor, er den fortsatt langt over målet på to prosent. Da er det mulig at vi ser en renteheving, slik at pengebruken strammes inn og prisene kommer ned.

– Tallene peker klart mot ny renteheving fra Norges Bank i mai, sier Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov til E24.

Norges Bank hevet renten til 3,0 prosent i mars, og har varslet at det er mulig det kommer en heving i mai.

Sammenlignet med mars i fjor er prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer 8,6 prosent høyere nå.

Rapport som er levert regjeringen: Har vurdert 50 kroner literen som klimatiltak

mest lest