Hva er det viktigste med å ha en egen valuta?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. april 2024 | 08:14

Det viktigste med en egen valuta er at vi kan sette vår egen rente tilpasset norsk konjunktur og norske forhold.

Det sier rente -og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken, til E24.

Knudsen påpeker at det kan være gunstig å tilpasse renten i tilfeller der norske forhold skiller seg fra utenlandske forhold. Dette kan inkludere situasjoner der oljeprisen opplever betydelige økninger eller nedgang.

Strategen mener det er nødvendig å reflektere over fortiden og se tilbake på perioden for 10 til 12 år siden.

– Da var det sånn at kronen var uvanlig sterk. Vi hadde veldig mye aktivitet på sokkelen, reallønnsvekst og full fart. Så har vi tapt det momentumet. Det varte i 10 år, og nå er det over, sier Knudsen til E24.

Han bemerker at situasjonen er ny dersom inflasjonen fortsetter å holde seg høy og kronen forblir svak i tiden som kommer.

– Jeg synes det er for tidlig å konkludere med hvordan veien skal bli videre. Vi har noen år med mye usikkerhet og en ordentlig svekkelse av kronen men jeg tror vi skal være litt tålmodige og se an litt hvordan det blir før vi setter to streker under svaret, sier valutastrategen.

Det har vært turbulent for kronen i løpet av de siste årene etter en betydelig svekkelse. Til tross for at oljeprisen ikke har vært høyere siden fjor høst, ser vi ikke at kronen styrker seg.

DNB Markets’ sjeføkonom, Kjersti Haugland, uttalte forrige uke at «vi må venne oss til en ny kronekurs». DNB Markets mener at de nåværende nivåene for den norske kronen er den nye normalen.

Handelsbanken har uttalt at en lavere kroneverdi kan føre til at Norges Bank vurderer å øke renten.

mest lest