Oljefondet og Nordea har investert milliarder i Freia-eier Mondelez

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. juni 2023 | 14:28

Men en strøm av norske selskaper ikke tør annet enn å boikotte Freia etter at ukrainske myndigheter flagget Mondelez for virksomhet i Russland, begynner avisene nå å spørre hvem i Norge som er eiere av Mondelez-aksjer.

Og det viser seg å være deg og meg, gjennom Oljefondet. Og Nordeas fondskunder.

Oljefondet eide ved årsskiftet aksjer til en verdi av 9,5 milliarder kroner i Mondelez og hadde en eierandel på 1,05 prosent.

– Vi følger med på situasjonen. Vi har tidligere hatt dialog med selskapet om temaet, sier kommunikasjonssjef Line Aaltvedt.

Les også: Stordalen boikotter også Freia – listen vokser

Hun viser til at Oljefondet generelt har klare forventninger til hvordan selskaper skal respektere menneskerettighetene, og aktsomheten de må utvise, skriver E24.

– I krig- og konfliktsituasjoner forventer vi økt aktsomhet fra selskapene – noe vi følger opp med dem i vår eierdialog. Vi ser at mange selskaper forholder seg til denne komplekse situasjonen og har forlatt eller skalerer ned virksomheten sin i Russland, sier Aaltvedt.

Nordeas fond «Nordea Stabile Aksjer Global» har aksjer til en verdi av rundt 5 milliarder kroner i Mondelez. Mondelez tar opp 2,2 prosent av fondets investeringsportefølje og er blant topp ti selskaper fondet satser på, forteller investeringsdirektør Robert Næss.

– Er Mondelez et ok selskap å være investert i?

– Ja, det kan du jo spørre om. Det vi kommer til å gjøre, er å se nærmere på dette. De er ikke alene om å være Russland, sier Næss.

mest lest