Psykolog: – Kjønnsidentitet i skolen kan gjøre mer vondt enn godt

Avatar photo
Publisert 11. juni 2024 | 13:53

Det sier Silje Schevig i en video hun har delt på Facebook og TikTok.

Kjendispsykologen stiller seg kritisk til at det undervises om kjønnsidentitet i barneskolen allerede fra tredje klasse, fordi hun mener vi kan gå i en såkalt «bekreftelsesfelle».

Bekreftelsesfellen, også kjent som bekreftelsestendens, betyr at man legger merke til eller søker etter det som bekrefter noe man tror fra før. Slik tenkning gjør oss sårbare for feil fordi vi overser informasjon som tilsier at vi burde endre oppfatning.

– På samme måte som at undervisning om vold og overgrep for barn kan fremkalle tilbakemeldinger til de voksne som gjør at man for tidlig antar at overgrep har skjedd, kan også personer som presenteres med undervisning om kjønnsidentitet ende opp med å bli villedet eller forvirret, sier Schevig.

Psykologen trekker frem noen sitater fra en pensumbok som hun opplever som problematiske: «Kjønnsidentiteten er din egen tanke om hvem du er og hvordan du ser deg selv. Du kan ønske å bli kalt han, hun eller hen, eller hva du vil,» og «Klær, hårfrisyre, hva du leker med og hva du gjør kan vise om du føler deg som en gutt, jente, begge deler eller ingen av delene.»

Schevig legger til at det kanskje ikke ville vært så farlig om barn feilaktig tror at de tilhører motsatt kjønn, hvis det ikke hadde vært for at vi kan blokkere puberteten deres.

– Mye av personligheten og kjønnsidentiteten utvikles i puberteten. Denne utviklingen er det veldig synd å gå glipp av, hvis man egentlig ikke hadde trengt det. Dessuten er det mye som tyder på at man kan vokse av seg kjønnsidentitet i løpet av puberteten, sier hun.

Kjendispsykologen viser til en studie fra 2016 som ser på barn med kjønnsdysfori som ikke fikk pubertetsblokkere. Her kommer det frem at mellom 61 og 98 prosent av disse barna fant seg til rette i medfødt kjønn i løpet av puberteten.

– Derfor kan det være at vi skader flere barn enn vi hjelper med dagens praksis, sier Silje Schevig avslutningsvis.

@psykologsilje

Hva tenker du om undervisningen som gis til 3. klassinger om kjønnsidentitet? 🏳️‍⚧️ #tiktoknorge #pride #debatt #trans #kjønnsidentitet #psykologi #psykolog #SnakkMedSilje #hormoner #mentalhelse

♬ original sound – Snakk med Silje

mest lest