Politiets bekymringsmeldinger til barnevernet kom ikke frem: − Alvorlig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. juli 2023 | 12:56

Kommunene ikke har vært kjent med at de har mottatt informasjon fra politiet i Altinn. Men hvem har skylden?

Politidirektoratet iverksetter umiddelbare tiltak for å få oversikt og gjenopprette meldingene, i tillegg til å sikre at fremtidige oversendelser blir håndtert i tråd med gjeldende rutiner, heter det i en pressemelding fra politiet.

− Politiet har trodd at mottakere har mottatt, lest og håndtert bekymringsmeldingene vi har sendt dem i Altinn. Når det viser seg at mottakere ikke har åpnet meldingene fordi de ikke har vært klar over at de har mottatt dem, så er det alvorlig. Politiet følger nå opp i tett samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og KS, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Frem til politidistriktene har gått gjennom alle bekymringsmeldingene sine, er det ikke mulig å estimere hvor mange bekymringsmeldinger som ikke har blitt lest.

− Dette har sammenheng med at bekymringsmeldinger gjerne følges opp i flere spor. Derfor antar vi at de mest alvorlige sakene er fanget opp, men vi kan likevel ikke være sikre på det, forklarer Vandvik.

Flere kommuner melder om problemet. Deriblant Bergen. De peker på politier som ansvarlig for fadesen.

Byrådsleder i Bergen Rune Bakervik sier under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at det er snakk om 77 dokumenter til barnevernet i Bergen fra politiet som ikke er mottatt, hvor 25 av disse har vært bekymringsmeldinger, skriver VG.

– Det er ingen spor hos oss som tilsier at politiet har varslet kommune om at de bruker dette systemet, eller at ansatte trenger spesielle roller i Altinn for å få viktig info. At meldingene ikke har kommet frem skyldes en feilbruk fra politiet sin side som vi ikke har blitt opplyst om, sier han.

– Det er vanskelig å formidle hvor alvorlig dette er. Personlig er jeg sjokkert over at noe som dette kunne ha skjedd.

Barneombud Inga Bejer Engh mener det er alvorlig hvis politiet har begynt å sende bekymringsmeldinger i et nytt system, uten at Politidirektoratet har sørget for at alle kommuner er inneforstått med dette.

– Konsekvensene kan være ekstremt alvorlige for de barna det gjelder. Det kan føre til at barn som lever i uholdbare situasjoner ikke er fanget opp og gitt nødvendig hjelp, sier hun.

mest lest