Frykter enda en militær konflikt på europeisk jord

Avatar photo
Publisert 11. september 2022 | 19:49

Krig mellom Tyrkia og Hellas er ikke utenkelig, og kan bli den neste militære konflikten i Europa, mener en ekspert på internasjonal politikk.

Onsdag sendte den greske regjeringen et brev til Nato, FN og EU, og advarte om at det stadig mer anspente forholdet vil kunne føre til enda en væpnet konflikt i Europa.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har den siste tiden kommet med flere uttalelser som grekerne tolker som invasjonstrusler. Han anklager også Hellas for å okkupere greske øyer og undergrave fredsinnsatser. Hellas svarer med å si at de er klare til å forsvare sin suverenitet.

Jo Jakobsen er NTNU-professor og ekspert på internasjonal politikk. Til Dagbladet sier han at det er fare for en væpnet konflikt mellom landene.

– En væpnet konflikt mellom Tyrkia og Hellas kan bli Europas neste militære konflikt. Det er helt tenkelig, og det har vært tenkelig en stund nå, sier Jakobsen til Dagbladet.

Jakobsen beskriver Hellas og Tyrkia som «erkefiender», og mener at konflikten mellom de to landene må tas på alvor.

– Hvis spenningen vedvarer, skal det ikke så mye til før noen skyter ned et fly de ikke bør skytes ned, sier Jakobsen til Dagbladet.

Konflikt over områder med naturressurser

Dagbladet skrivet at Hellas og Tyrkia er uenige om maritime grenser i områder øst i Middelhavet, der begge land håper de kan utvinne store gassforekomster. Området ligger like ved flere greske øyer, men er samtidig nærmere det tyrkiske fastlandet enn det greske.

Tyrkia beskylder Hellas i tillegg for å bryte avtaler fra 1923 og 1947 ved å utplassere våpen og annet militært utstyr på øyene. Hellas har svart ved å si at soldatene er utplassert for å jage bort tyrkiske fartøy som nærmer seg øyene.

Les også: – Statsadvokatene vil frifinne Viggo Kristiansen

Jakobsen sier til Dagbladet at konfliktnivået mellom de to landene har økt betydelig de siste fem-seks årene, og at Erdogan har blitt stadig mer offansiv og selvhevdende.

Tirsdag anklaget Erdogan Hellas for å krenke tyrkisk luftrom, og truet med å ta affære overfor landet. Han advarte om at Tyrkia vil gjøre «det som er nødvendig» når tålmodigheten tar slutt. Erdogan sa videre at Tyrkia er klar til «å gå ned der plutselig en natt», et uttrykk han tidligere har brukt når han har truet med en militær intervensjon.

Kan være et retorisk show

Einar Wigen er førsteamanuensis i Tyrkia-studier ved Universitetet i Oslo. Han mistenker at Erdogans trusler kan være et forsøk på å samle folket.

– En ytre fiende er alltid nyttig når man har splittelser innad, sier Wigen til Dagbladet.

Wigen påpeker også at Nato er en forsvarsallianse som skal forsvare medlemmene mot ytre fiender, men det blir vanskelig når man har interne konflikter. Jeg hører stadig snakk om å kaste Tyrkia ut av Nato, men det er i min mening en dårlig idé, sier Wigen.

Einar Wigen tror imidlertid at Nato er kompetente nok til å håndtere konflikter som denne. Både Tyrkia og Hellas har vært medlem i alliansen siden 1952.

Høyre-mann mener det er «feighet og berøringsangst» hos norske journalister

mest lest