Løy om nasjonalitet – nå er han dømt

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 11. september 2022 | 06:33

Søkte asyl som mindreårig borger fra Afghanistan – åtte og et halvt år etterpå avdekket politiet at vedkommende er pakistansk statsborger.

Nå er «asylbedrageren» dømt i Ringerike, Asker og Bærum tingrett.

Asyl
Pakistaneren (23) søkte asyl hos norsk politi 12. mars 2014. Han oppga da at han var fra Afghanistan og født i november 1998. Vedkommende var da kun 16 år og mindreårig da beskyttelsessøknaden ble inngitt.

Den det her gjelder (heretter benevnt som utlendingen) fremmet i juni 2008 søknad om familiegjenforening med sin eldre bror, via Den norske ambassaden i Islamabad, Pakistan. Broren hadde tidligere kommet til Norge og søkt asyl som borger av Afghanistan.

Utlendingsdirektoratet (UDI) avslo ovennevnte anmodning om familiegjenforening, og en senere søknad om det samme i 2011.

I 2013 ble utlendingen registrert som flyktning hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Pakistan, hvorpå samme identitet som den han søkte om beskyttelse i Norge, ble registrert.

I Norge fikk utlendingen raskt godkjent en midlertidig oppholdstillatelse. Som dokumentasjon for sin identitet, hadde han fremlagt et afghansk pass utstedt i 2008 av det afghanske konsulatet i Quetta i Pakistan, samt et afghansk «tazkera» (ID-kort).

Det er ellers allment kjent at det generelt er lite troverdighet og notoritet tilknyttet slike «afghanske» dokumenter.

Opphold
Etter søknad, ble utlendingen innvilget permanent oppholdstillatelse i 2019, som statsborger fra Afghanistan. Han søkte også om norsk statsborgerskap samme år, med sin tidligere oppgitte falske uriktige identitet.

Avslørt
På bakgrunn av blant annet godt politiarbeid, basert på pågripelse, avhør, tips, elektroniske undersøkelser, utallige pengeoverføringer til utlendingens familie i Pakistan og samarbeid med Den norske ambassaden i Pakistan, ble denne falske asylsøkeren endelig blottlagt og avdekket.

Dom
Retten, ved tingrettsdommer, Sverre Jacobsen, var ikke i tvil om at utlendingen i en årrekke bevisst hadde unnlatt å fortelle norske utlendingsmyndigheter om at han var pakistansk statsborger.

Les også: En baker forteller statsministeren hvor strømskapet skal stå

Retten kom frem til at en passende straff for falsk/uriktig forklaring gitt til politiet hvor forklaringen var bestemt til å gi bevis, var ubetinget fengsel i 45 dager.

Dommen var enstemmig.

Forsvarer
iNyheter.no kontaktet utlendingens advokat, Thor Kleppen Sættem, for eventuelt en kommentar og om saken ville bli anket.

Advokat Sættem meddelte at ankefristen ennå ikke er ute, og det er derfor ikke tatt noen beslutning om eventuell anke. Ut over dette hadde han ingen kommentarer til dommen, samt at spørsmål om hvordan UDI vil håndtere dommen må rettes til UDI.

Kommentar
iNyheter.no er gjort kjent med at utlendingens eldste bror allerede i 2010 i ble returnert til Afghanistan, til tross for det i ettertid er klarlagt at han var pakistansk statsborger.

I tillegg, ble det via Den norske ambassaden i Pakistan, avdekket i juli 2021, at en annen bror av utlendingen, som fortsatt befinner seg i Norge, har fått opphold på uriktig identitet.

Også han for mange år siden søkte asyl i riket og fikk opphold som borger av Afghanistan. Så langt, er det ukjent for iNyheter.no om sistnevnte er og/eller når han vil bli tvangsreturnert til Pakistan.

Den 4. statsmakt har sovet på post

mest lest