Russland rekrutterer nå psykisk syke, straffedømte og utlendinger

Avatar photo
Publisert 11. september 2022 | 15:17

Russiske menneskerettighetsorganisasjoner og uavhengige medier, melder at det rekrutteres både fra arbeidsplasser, skoler, fengsler og psykiatriske sykehus, ifølge NRK.

Inna Sangadzhieva, fagsjef og russlandekspert i Den norske Helsingforskomiteen, sier til TV2 at Russland nå tyr til usedvanlige virkemidler for å få tak i nye soldater som kan kjempe i krigen mot Ukraina.

Det er bare et par uker siden det ble kjent at Putin ville ha 137.000 nye soldater for å styrke hæren sin. Eksperter mener den intense rekrutteringsprosessen trolig vil produsere soldater av lavere kvalitet enn de vanlige vernepliktige. Totalt vil antall tjenestemenn i det russiske militæret øke til to millioner før mobiliseringen er fullført, ifølge TV2.

Nå henges det opp plakater som oppfordrer stridsdyktige til å verve seg, og det lokkes med forskjellige virkemidler.

– I de fattige regionene lokkes det med penger. I fengslene lokkes det med løslatelse, sier Sangadzhieva til TV2.

Fengslet gjengleder funnet drept i Ukraina

Det at fengslede russere har dukket opp som soldater på slagmarken ble kjent da sjefen for den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net identifiserte en av de drepte soldatene som nylig ble hedret av Vladimir Putin.

Det var den kriminelle gjenglederen, Ivan Neparatov (34). Han var dømt til 25 års fengsel for fem drap. Han skulle etter planen sone til 2038, men ble i stedet funnet død i Donetsk.

Neparatov er bare én av mange innsatte som har dukket opp som soldater på slagmarken ifølge den uavhengige russiske avisen, Insider.

Rekrutterer fra psykiatrisk sykehus

Den russiske journalisten Andrei Zackharov som nå lever i eksil, kom nylig over en rekrutteringsplakat på hjemmesiden til et psykiatrisk sykehus i St. Petersburg, skriver The Insider. Da sykehuset ble ringt og spurt om hvem som hadde tatt initiativ til denne annonsen, ble det bare lagt på.

Sangadzhieva forklarer til TV2 at russiske myndigheters problemer med å mobilisere soldater har blitt spesielt dramatisk for folk i det totalitære og Putin-vennlige nabolandet Tsjetsjenia.

Les også: Vurderer drastiske strømgrep: – Her må alle steiner snus

– Her rekrutteres det i stor skala. Menn dras ut med makt, og det fortelles historier om kvinner som voldtas og mishandles hvis en mann i familien nekter å verve seg, sier Sangadzhieva.

Sangadzhieva sier at det ikke er noe som tyder på at den russiske befolkningen ønsker denne krigen.

– Det at de russiske myndighetene ikke kaller invasjonen for krig, men en militær spesialoperasjon, gjør krigen til et tabu samtalemne, og at nesten ingen snakker om det, sier Sangadzhieva til TV2.

Høyre-mann mener det er «feighet og berøringsangst» hos norske journalister

mest lest