Kritikk om krigen ble blokkert på G20-toppmøtet: – Vi hadde ikke forventet det

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. september 2023 | 07:03

Russlands utenriksminister hyllet G20-toppmøtet i Delhi som en suksess, etter at Moskva ble skjermet fra kritikk over Ukraina-krigen i en felles erklæring.

– Vi var i stand til å forhindre Vestens forsøk på å ukrainisere toppmøteagendaen, sa Sergej Lavrov da det to dager lange møtet nærmet seg slutten.

Indias statsminister, Narendra Modi, hyllet en diplomatisk triumf etter at alle medlemmer av gruppen, inkludert Kina, nådde en tøff forhandlet konsensus og signerte en felles erklæring om spørsmål som dekker klima, økonomisk samarbeid og, mest splittende, krigen i Ukraina.

Språket om invasjonen av Ukraina ble merkbart myknet, tilsynelatende for å berolige Kina og Russland, og utelot enhver fordømmelse av Moskva eller referanse til Russlands aggresjoner, som var inkludert i fjorårets G20-fellesuttalelse signert på Bali.

Den nye ordlyden høstet kritikk fra Kyiv, som sa at fellesuttalelsen var «ingenting å være stolt av», skriver The Guardian.

Lavrov hevdet det var en diplomatisk seier for Russland, og sa at erklæringen «fullt ut reflekterer vår posisjon».

Han sa at han ikke hadde forventet at vestlige land skulle gå med på uttalelsen, etter at de russiske og kinesiske delegasjonene gjorde det klart at de ikke lenger aksepterte ordlyden som ble brukt for å fordømme invasjonen av Ukraina på fjorårets toppmøte.

– Kanskje det var stemmen til deres samvittighet, sa Lavrov.

– For å være helt ærlig hadde vi ikke forventet det. Vi var klare til å forsvare vår ordlyd i teksten.

Han sa at det var et tegn på at det globale sør ikke lenger blindt ville følge vestmaktene.

– De ønsker ikke å bli bedt om å følge Zelenskiy-formelen, sa Lavrov, med henvisning til den ukrainske presidenten.

– Dette er respektløst overfor utviklingsland. Dette er nykolonialisme fra vestlige land, og de har mislyktes denne gangen.

Lavrov roste Indias rolle i forhandlingene og hevdet at landet hadde presset tilbake mot forsøk på å «politisere» G20. India har dype historiske bånd til Russland, som er landets største leverandør av våpen, og har holdt seg nøytralt til Ukraina-krigen. Den indiske siden avslo forespørsler fra andre medlemmer om at Ukraina skulle delta på årets G20-toppmøte.

mest lest