Lover at Putin ikke vil bli pågrepet i Brasil

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. september 2023 | 10:40

Brasils president Lula da Silva forsikrer at Putin vil ikke bli pågrepet hvis han deltar på G20-toppmøtet i Brasil neste år.

– Jeg er Brasils president, og hvis han kommer til Brasil, er det uaktuelt at han blir pågrepet, sa Lula lørdag til det indiske nyhetsnettstedet Firstpost.

Presidenten sier at G20 er et forum for å diskutere økonomiske spørsmål slik det ble bygget etter den globale finanskrisen i 2008-2009, og at det ikke er et passende forum for å snakke om Russlands krig i Ukraina

– Det er stedet for oss å prøve å diskutere fred. Det er stedet for oss å kalle Putin og Zelenskyj i et forhandlingsbord fordi ingen ønsker krig. Alle er imot krig. Vi ønsker fred. Så det er nødvendig for oss å etablere en samtalepolitikk slik at vi kan prøve å overbevise de to presidentene for Russland og Ukraina om at krigen ikke er løsningen for noe, og at dialogen, diplomatiet og en dialogtabell kan hjelpe mye mer, sa Lula da Silva.

Han sa at Brasils posisjon har vært veldig klar fra begynnelsen av konflikten.

– Fra begynnelsen har Brasil sagt at vi ikke ønsker å delta i krigsinnsatsen. Brasil ønsker å delta i fredsinnsatsen. Vi ønsker å prøve å forhandle som også India, tenker slik, Kina, tenker slik. Mange andre land tenker som Brasil, og det er derfor vi mener at det er veldig viktig at krigsspørsmålet ikke skal inkluderes i dokumentet, i erklæringen fra G20. Det er veldig viktig, sa Lula.

Han sa også at han planlegger å delta på et Brics-møte i Russland neste år.

mest lest