Nordmenn flykter til Spetalens kryptobørs

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. november 2022 | 01:56

Nordmenn flommer til norske kryptobørser etter kollapsen i FTX. 

Kryptomarkedet fikk seg en smell tidligere i uken da det oppstod en enorm likviditetsskvis i den store kryptobørsen FTX, da kundene forsøkte å rømme skuta etter at det ble kjent av selskapets balanse stort sett besto av volatilitetsutsatt kryptovaluta, skriver Finansavisen.

Binances administrerende direktør Changpeng «CZ» Zhao kunngjorde tirsdag at han hadde inngått en foreløpig avtale om å kjøpe FTX, men etter ha sett på FTXs balanse kommenterte han at «problemene er hinsides vår kontroll å evne til å hjelpe.»

Bekymringer økte om den Bahamas-baserte børsens var insolvens, noe som førte til fritt fall i prisen på FTXs opprinnelige token, som er FTX sin egen kryptovaluta.

Tidligere i 2022 ble FTX verdsatt til 32 milliarder dollar.

På onsdag ved 14-tiden ble Bitcoin omsatt for 16.380 dollar, en nedgang på drøyt 20 prosent siden mandag. Ethereum er ned 23 prosent i samme perioden. Begge valutaene gjorde imidlertid et tilbakebyks torsdag, ifølge Finansavisen.

– Vi synes det er en trist sak for de som ble berørt. Vi vet at det er en del nordmenn som har midler på FTX-plattformen som det nå er høyst usikkert om de får ta ut, sier operasjonsdirektør Marius Blaker Høgevold i den norske kryptobørsen Firi.

– De siste par døgnene har vi sett en femdobling av kryptoinnskudd mot det som er normalt. Siden Firi er den soleklare markedslederen i Norge, kan man anta at nordmenn generelt flytter verdiene sine hjem, sier Høgevold.

Les også: Bitcoin stuper: – Det er dypt sjokkerende

Firi la nylig frem sine resultater for 2021, der selskapet endte med et kraftig underskudd på over 30 millioner kroner, fra en omsetning på 63,4 millioner.

Med Schibsted og Øystein Stray Spetalen på eiersiden var planen å kuppe Danmark og Sverige i løpet av året.

– Vi lanserte i Danmark i sommer. Til tross for en rolig lansering uten mye markedsføring har vi fått en solid posisjon med sunn vekst, sier Høgevold.

I Sverige er planen å lansere i første halvår neste år.

«Kryptokongen» tapte 14,6 milliarder dollar på et døgn

mest lest