Jostein Gaarder brukte «N-ordet» med største selvfølgelighet i 1992: – Umulig å bruke i dag

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. desember 2022 | 11:05

Nå kan man ikke engang bruk det for å illustrerer tidligere bruk.

– Kan gjøre skade på enkeltindivider å høre det ordet, hevder norsk kvinne

Det var forfatteren selv som til sin forferdelse oppdaget at han hadde brukt det ga han leste Julemysteriet for et av barnebarna i desember for syv år siden.

Barneboka ga Gaarder ut i 1992, opprinnelig skrevet som en adventskalender for NRK med 24 kapitler. Bokas opprinnelige beskrivelse av vismannen Kaspar er som «negerkonge».

Ordet han selv hadde brukt fikk Gaarder til å fryse til i 2016. Var det mulig? «Neger»!

Han skal umiddelbart ha sendt en e-post til forlagssjef Sverre Henmo der han ba forlaget endre ordet, skriver Vårt Land.

Det ble ordnet til utgaven i 2017.

– Det var overmodent. Dette er et utrolig godt eksempel på hvordan språket endrer seg og ord man med største selvfølgelighet brukte tidligere, er umulig å bruke i dag, sier Jostein Gaarder.

Men Vårt Land har i nitid undersøkelse funnet ut at ikke alt er i orden, for i lydboken av Julemysteriet kan man fortsatt høre det «forbudte» ordet «negerkonge»

– Dette er lydbokversjonen fra 2005, forklarer Sverre Henmo, forlagssjef for barne- og ungdomslitteratur i Aschehoug.

– Sløvt

– Da vi gjorde endringene i boka, hadde vi ikke lydrettighetene til Julemysteriet. Lydbøkene lå hos Lydbokforlaget, og det var først i 2020 at Aschehoug tok tilbake rettighetene og ble lydbokforlag. Det er ingen unnskyldning, men en forklaring. Vi hadde ikke lydbøker så present den gangen, rett og slett. Det var sløvt, og dette må vi gjøre noe med.

– Stor skade

En som har lyttet til lydboken er sjokkert etter å ha hørt ordet.

– Dette kan man ikke høre på, tenkte jeg. Dette kan jeg ikke vise til noen barn, og det kan gjøre skade på enkeltindivider å høre det ordet bli så skånselløst brukt, sier Marie Nordby Wernø til Vårt Land.

Det er muligens hun som har satt kristenavisen på sporet av «n-ordet».

Moralismerekord i NRK ved VM-slutt

mest lest