Norge og Storbritannia skal lede stor forsvars-satsing i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. desember 2023 | 06:27

Norge og Storbritannia skal lede en ny koalisjon for oppbygging av Ukrainas sjøforsvar.

Det opplyser regjeringen i en pressemelding natt til mandag.

Norge og Storbritannia skal sammen med flere andre land hjelpe Ukraina med å styrke sikkerheten langs kysten og til havs, heter det i meldingen.

Dette markerer den første gangen Norge inntar en ledende rolle i styringen av en internasjonal koalisjon på denne måten. Ett mål med satsingen er å holde Svartehavet åpent for handel og fri ferdsel.

– Vi må hjelpe Ukraina i arbeidet med å åpne handelsruter og fri ferdsel i Svartehavet. Vi har mål om å styrke Ukrainas sjøforsvar og forbedre Ukrainas evne til å operere langs egen kyst, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Gram påpeker at Norge har gjennomført opplæring av ukrainske soldater innen småbåtoperasjoner. Videre vil man kunne utvide denne støtten når de konkrete planene for videre utvikling er klare.

– Målet er å videreutvikle arbeidet som allierte og partnere gjør for å støtte Ukraina, både på kort og lang sikt. Nå vil Storbritannia, Norge og andre land hjelpe Ukraina med å bygge en varig maritim kapasitet, sier Gram, som forteller at støtten vil kreve mye arbeid i mange år framover.

Kostnaden for dette bidraget er ikke offentliggjort, men partnerskapet er planlagt å vare helt fram til 2035, ifølge NRK.

– Vi har et langsiktig perspektiv for mange år fremover. Det er akutte behov her og nå, men vi må kunne tenke langt fremover på hvordan de skal kunne kan forsvare seg selv og utvikle forsvaret sitt i tråd med vestlige standarder, sier Gram til kanalen.

De britiske myndighetene kunngjorde at Royal Navy vil bidra med to minejaktfartøy av Sandown-klassen, samt annet utstyr, opplæring og infrastruktur i støtte til det internasjonale initiativet.

mest lest