USA og Storbritannia angriper i Jemen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. januar 2024 | 06:06

USA og Storbritannia angriper mål knyttet til Houthi-opprørere i Jemen.

Det sier fire amerikanske tjenestemenn til Reuters.

Vitner i Jemen bekreftet eksplosjoner over hele landet overfor nyhetsbyrået. USAs president Joe Biden advarte i en uttalelse sent på torsdag at han ikke ville nøle med å iverksette ytterligere tiltak hvis nødvendig.

– Disse målrettede angrepene er en tydelig melding om at De forente stater og partnerne våre ikke vil tolerere angrep på vårt personell eller la fiendtlige aktører true friheten til navigasjon, sier Biden.

Houthiene, som støttes av Iran, hevder at angrepene deres på skip i Rødehavet er en demonstrasjon av støtte til palestinerne og Hamas.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin, som for øyeblikket er innlagt på sykehus, uttalte i en pressemelding at angrepene var rettet mot Houthi-kapasiteter. Dette inkluderte droner, ballistiske og kryssermissiler, kystradar og luftovervåkning.

En representant fra Houthi-gruppen bekreftet på X angrep i hovedstaden Sanaa, så vel som i byene Saada og Dhamar, samt i Hodeidah-guvernementet, og kalte dem for «amerikansk-sionistisk-britisk aggresjon.»

Angrepene som er de første på jemenittisk territorium siden 2016, var også et tydelig tegn på Washingtons innsats for å håndtere konsekvensene av krigen mellom Israel og Hamas i Midtøsten, som startet i oktober. Selv om Washington hevdet at de ikke hadde til hensikt å eskalere spenningene, har Houthiene lovet å svare på ethvert angrep.

– Bekymringen er at dette kan eskalere, sa Andreas Krieg ved King’s College i London og advarte om risikoen for at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater også kunne bli trukket inn i konfrontasjonen.

Etter angrepene oppfordret Saudi-Arabia til tilbakeholdenhet og «unngåelse av eskalering».

USA anklaget også Iran for å være aktivt delaktig i Houthi-angrepene i Rødehavet og for å levere militære ferdigheter og etterretning for å gjennomføre dem.

– Vi mener at de har vært definitivt involvert i hver fase av dette, sa en høytstående amerikansk tjenestemann, ifølge Reuters.

Fly, skip og ubåter gjennomførte angrepene. En annen amerikansk tjenestemann uttalte at over tolv steder ble målrettet, og hensikten med angrepene var å redusere Houthienes militære evner, i motsetning til å kun være symbolske.

– Vi gikk etter veldig spesifikke kapabiliteter på veldig spesifikke steder med presisjonsammunisjon, sa en amerikansk militæroffiser.

Storbritannians forsvarsminister Grant Shapps sier at fire Royal Air Force Typhoon-jagerfly gjennomførte «presisjonsangrep» mot Houthi-militærmål i Jemen.

– Trusselen mot uskyldige liv og global handel har blitt så stor at denne handlingen ikke bare var nødvendig, det var vår plikt å beskytte fartøy og navigasjonsfrihet, skriver han på X.

Det hvite hus sin nasjonale sikkerhetstalsmann, John Kirby, har tidligere uttalt at USA vil svare dersom houthiene fortsetter å angripe skipsfarten i Rødehavet.

Siden begynnelsen av Israels offensiv mot Gaza har houthiene uttrykt solidaritet med Hamas og andre væpnede palestinske grupper.

Deretter har det vært en rekke angrep på skip på den svært viktige handelsruten.

mest lest