Lavrov: Vestlige mediers nye versjon av Nord Stream-hendelsene er «usammenhengende babbel»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. mars 2023 | 04:28

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kalte de siste rapportene i vestlige medier om den påståtte involveringen av en «ukrainsk oligark» i eksplosjonene på gassrørledningene Nord Stream for «usammenhengende babbel».

– Da de kastet inn den siste bølgen av historier i den amerikanske og til en viss grad i tysk presse om en ny versjon [om årsakene til sprengingen av gassrørledninger] – om «den ukrainske oligarken, [og at de] «ikke ønsket å snakke om Ukrainas involvering, fordi det kunne ødelegge tysk-ukrainske relasjoner»,  dette er usammenhengende babbel, sier Lavrov, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

I et intervju med det russiske programmet «The Great Game» på Channel One bemerket den russiske toppdiplomaten at selv om man aksepterer begrunnelsen om det «ukrainske fingeravtrykket» nevnt i media, vil det reise noen spørsmål i Tyskland.

– Tyske borgere vil lure på: «hvorfor trenger jeg Ukraina i det hele tatt, hvis de sprenger oss, hvem kan han (sabotøren) være – en agent for Kyiv, betalt av noen fra utlandet, eller bare en person, hvorfor trenger jeg å sende leopard stridsvogner dit, hvorfor trenger jeg å ønske dette landet i NATO?», sa Lavrov.

– Ja, nå skryter den tyske kansleren Olaf Scholz: «Vi overlevde vinteren, Russlands plan fungerte ikke.» Vi hadde ingen planer. De hadde planer – å forlate russisk gass. De overlevde vinteren, men hvor mye kostet det staten og skattebetalerne? De er ikke veldig ivrige etter å fortelle, sier Lavrov.

Han kalte også dekningen av hendelsen i vestlige medier useriøs.

– Det var informasjon i Wall Street Journal, hvis jeg ikke tar feil, der de sa at CIA allerede i juni og juli advarte de hemmelige tjenestene i Tyskland og andre europeiske land om et «ukrainsk spor» for komplottet. Og i september, etter at angrepet fant sted, sa The Times at en uke etter eksplosjonen ble det fastslått at sporet var ukrainsk. Så i juni advarte de om at det ville være [et ukrainsk spor], og i september ble det fastslått at det var det. Uansett ser de på det som et barn, ikke slik en voksen skal, avslutter han.

På tirsdag rapporterte New York Times, med henvisning til amerikanske embetsrepresentanter, at en «pro-ukrainsk gruppe» som handlet uten amerikanske myndigheters viten kunne ha begått sabotasjeangrepet på gassrørledningene. Avisen Zeit skrev at tyske etterforskere hadde identifisert et fartøy som ble brukt av sabotørene. Selskapet som leide det tilhørte angivelig ukrainske statsborgere og var registrert i Polen.

Tyske kullkraftverk går for fullt

mest lest